Γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μονόδρομος για έξοδο από την κρίση

Δεν το ζητούν μόνο οι δανειστές μας επιτακτικά. Το λένε και όλες οι εκθέσεις : οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση. Συνεπώς, είναι επιτακτική η ανάγκη να επισπευσθεί ο ρυθμός υλοποίησής τους. Δείτε γιατί :

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι – συγκριτικά με άλλες χώρες-μέλη - οι Δημόσιες Επιχειρήσεις παίζουν ακόμη σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.

Μελέτες από τον ΟΟΣΑ και άλλους διεθνείς οργανισμούς έχουν δείξει ότι αν η προβλεπόμενη συνεισφορά στη διατηρησιμότητα του δημοσίου χρέους γίνει με δημοσιονομικά μέσα και όχι με τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, τότε -
κατά μέσο όρο - οι απώλειες σε θέσεις εργασίας μπορεί να φθάσουν τις 85 χιλιάδες βραχυπρόθεσμα και τις 90 χιλιάδες μεσοπρόθεσμα ! Το δε ΑΕΠ πάλι κατά μέσο όρο θα είναι 1,7% χαμηλότερο βραχυχρόνια και κατά 2% μακροχρόνια !

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι – αν τρέξουν οι ιδιωτικοποιήσεις - τα ποσά των επενδύσεων σε υποδομές και ακίνητα, που αναμένονται να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον μέχρι το 2017, είναι σημαντικά και εκτιμάται ότι είναι κοντά ή υπερβαίνουν τη μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ. Ειδικότερα, το 2016, το ύψος τους φθάνει το 1,5% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, η αποτίμηση των μακροοικονομικών επιπτώσεων από την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου γίνεται με
την κατάρτιση ενός μακροοικονομικού σεναρίου, που χαρακτηρίζεται από τη συντονισμένη άνοδο της ιδιωτικής επένδυσης και κατανάλωσης, με εισροή πόρων από το εξωτερικό. Το σενάριο συνδυάζει, δηλαδή, τις εκτιμήσεις για τις παράλληλες επενδύσεις, που αναμένεται να προέλθουν, με την υπόθεση ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα ενισχυθεί εξωγενώς. Κάτι, που – σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις - απορρέει εμμέσως από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, ακολουθεί ανάλογη ανοδική πορεία. Προβλέπεται μια σταθερή προσθήκη νέων θέσεων εργασίας σε όλη την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Συνοπτικά, το σενάριο αξιοποίησης, που καταρτίστηκε, έδειξε ότι η άνοδος του ΑΕΠ και η ενίσχυση της απασχόλησης μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το ΑΕΠ, στη νέα προσομοίωση, είναι κατά μέσο όρο περίπου 2,0% υψηλότερο σε σχέση με την προσομοίωση αναφοράς, ενώ - για μια σχετικά μεγάλη περίοδο - ξεπερνά και το 3%. Αλλά και η επίδραση στην απασχόληση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στις περιόδους, όπου η δραστηριότητα επιταχύνεται κάτω τη συνδυασμένη επίδραση της κατανάλωσης και επένδυσης, δημιουργούνται ακόμη και 140 χιλιάδες πρόσθετες θέσεις εργασίας (δηλαδή με το 10% των σημερινών ανέργων) ! Με το τέλος του προγράμματος, η απασχόληση σταθεροποιείται σ’ ένα επίπεδο περίπου 2% πάνω από τη βάση, που ισοδυναμεί με ενίσχυση της απασχόλησης με κατά περίπου 90 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Η συνέχιση και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων είναι μονόδρομος. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να πάει χαμένη. Γιατί, είναι ίσως η τελευταία.