Χάνει τη λάμψη του ο χρυσός

Δυσάρεστες εκπλήξεις περίμεναν όσους έχουν επενδύσει σε χρυσό.

Χθες μόνο μέσα σε μια μέρα η τιμή του χρυσού βυθίστηκε κατά 8,7% κάτω από τα 100 δολάρια.

Θεωρείται η πιο βίαιη βουτιά που έχει γίνει τα τελευταία 100 χρόνια.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου βρέθηκε να υποχωρεί σε χαμηλά δύο ετών, κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 1.400 δολαρίων ανά ουγκιά.

Η "βουτιά" του χρυσού -που στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις έχει σημειώσει τις χειρότερες απώλειες των τελευταίων τριάντα ετών- αντικατοπτρίζει την έξοδο των αντισταθμιστικών ταμείων από την αγορά, αλλά και τη μείωση της έκθεσης των επενδυτών, όχι μόνο στο χρυσό, αλλά και σε πετρέλαιο, σιτηρά, χαλκό και άλλα εμπορεύματα.

Η τιμή σποτ του πολύτιμου μετάλλου άγγιξε ναδίρ διετίας, στα 1.356,85 δολάρια ανά ουγκιά -στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2011-, γεγονός που σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική" επιβεβαιώνει όσους αναλυτές υποστηρίζουν ότι το 12ετές "ράλι" του χρυσού έχει φθάσει στο τέλος του, με τους επενδυτές να μην αναζητούν πλέον το "καταφύγιο" στο χρυσό. Από τις αρχές του έτους, όμως, ο χρυσός έχει υποχωρήσει περίπου 15%.

Ολοένα και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs, προειδοποιούν για επιτάχυνση της "κατρακύλας" του χρυσού, συστήνοντας στους επενδυτές να πωλήσουν. Η πρόθεση της Κύπρου να διαθέσει προς πώληση μέρος των αποθεμάτων της σε χρυσό αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα άσκησης πιέσεων στο πολύτιμο μέταλλο.

Ο μεγαλοεπενδυτής Τζιμ Ρότζερς, που είχε προβλέψει το 1999 την έναρξη του ράλι στις αγορές εμπορευμάτων, υποστηρίζει ότι η τιμή του χρυσού χρειάζεται διόρθωση και ότι θα αρχίσει και πάλι να αγοράζει, εάν υποχωρήσει αρκετά. Η Goldman αναθεώρησε τον τρίμηνο στόχο της για την τιμή του χρυσού στα 1.530 δολάρια ανά ουγκιά (από 1.615 δολάρια ανά ουγκιά), ενώ υποβάθμισε και την πρόβλεψη 12μήνου, στα 1.390 δολάρια από 1.550 δολάρια ανά ουγκιά.

Ο χρυσός είναι "φούσκα", είχε αναφέρει σε έκθεσή της η Societe Generale στις αρχές Απριλίου. Σε περίπτωση που η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχωρήσει κάτω από τα 1.200 δολάρια ανά ουγκιά, τότε εγείρονται σοβαροί κίνδυνοι για τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού, αλλά και για τους επενδυτές, προειδοποιούν αναλυτές σε ρεπορτάζ του CNBC, επικαλούμενοι το υψηλό ποσοστό του χρυσού στο σύνολο των χαρτοφυλακίων σε Ευρώπη και Βρετανία.

Γιατί πέφτει ο χρυσός

Τις τελευταίες ημέρες η αξία του χρυσού εξανεμίστηκε και αυτό θα πρέπει να εκληφθεί ως η απαρχή ενός νέου κεφαλαίου για το πολύτιμο μέταλλο, αναφέρει αναλυτής της RBS.

Σύμφωνα με τον Greg Gibbs μετά την πτώση των τελευταίων δύο ημερών, ενδεχομένως να περιμένουμε την ανάκαμψη.

Ο αναλυτής αποδίδει την πτώση του χρυσού στην ευρύτερη ενίσχυση του δολαρίου.

Η άνοδος του δολαρίου λειτουργεί αποπληθωριστικά για την παγκόσμια οικονομία και αυτό μειώνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων. Έτσι σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, τα πολύτιμα μέταλλα χάνουν την αίγλη τους.

Παράλληλα εκτιμάται πως οι κεντρικές τράπεζες του Νότου ξεπουλούν τα αποθέματά τους σε χρυσό και αυτό είναι ικανό να προκαλέσει τις ισχυρές πιέσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.