“Πήρε τα πάνω του” το Χρηματιστήριο

Ισχυρή άνοδο σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 950 μονάδες, σε μία συνεδρίαση με αρκετά υψηλό τζίρο.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 973,12 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 3,39%, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ.

Η “Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή” σχολιάζει: “Ανόδου συνέχεια και σήμερα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κέρδη με τους αγοραστές να κερδίζουν ολοκληρωτικά τη «μάχη» και το Γενικό Δείκτη να κλείνει με σημαντικότατα κέρδη της τάξεως του 3,39% και μάλιστα με αρκετά αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς η καθαρή αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 70εκ€. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά σε δεικτοβαρείς τίτλους της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης με τον τραπεζικό κλάδο να ακολουθεί αντίθετη κατεύθυνση και την εικόνα της αγοράς να θυμίζει έντονα σε χαρακτηριστικά εκείνες τις συνεδριάσεις που οδήγησαν λίγο καιρό πριν την αγορά στην περιοχή των 1.000 μονάδων. Απογοητευτικός για μια ακόμη συνεδρίαση και «κόντρα» στο γενικό κλίμα ο τραπεζικός κλάδος με ημερήσιες απώλειες της τάξεως του 2,04%. Μένει να δούμε αν αυτή η συνεδρίαση θα έχει συνέχεια ή αν απλώς βραχυπρόθεσμοι επενδυτές προχώρησαν σε κινήσεις trading εκμεταλλευόμενοι την ουσιαστική διόρθωση των προηγούμενων ημερών. Στις μετοχές που ξεχώρισαν συγκαταλέγονται αυτές των ΔΕΗ (+8,66%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+6,91%), ΟΠΑΠ (+5,38%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+5,33%), INTRALOT (+6,64%) και ΕΧΑΕ (+4,73%)”.

Ανακάμπτουν την ίδια στιγμή από τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάρη στην ευχάριστη “έκπληξη” που επεφύλασσαν στους επενδυτές τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Σε οριακά θετικό έδαφος κινείται ο DAX στη Φρανκφούρτη, με άνοδο 0,08%, ενώ ελαφρώς πτωτικά κινείται ο CAC 40 στο Παρίσι, με απώλειες 0,16%, όπως και ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με απώλειες 0,69%.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν την ίδια στιγμή στη Γουολ Στριτ, με τους κύριους δείκτες να καταγράφουν οριακές μεταβολές κάτω από 0,05%.

Κάτω από το 1,30 έχει υποχωρήσει εν τω μεταξύ η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, λόγω των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, και διαμορφώνεται πλέον στο 1,2945 (-0,68%).