Πάνω από τις 950 μονάδες το Χρηματιστήριο

Σημαντική άνοδο σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον τραπεζικό δείκτη να ανακάμπτει σε ποσοστό άνω του 3% από τα ιστορικά χαμηλά του, μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 952,34 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,68%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 54 εκατ. ευρώ.

Η “Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή” σχολιάζει: “Aνοδική αντίδραση για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και κέρδη για το Γενικό Δείκτη σε ποσοστό 1,68% μετά από 7 συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις με το αγοραστικό ενδιαφέρον να εκδηλώνεται έστω και περιορισμένα σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που το τελευταίο διάστημα κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Η καθαρή αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54εκ€. Σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τον τίτλο της Τραπέζης Κύπρου (+11,67%) μετά από πρωινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο  μπορεί να υπάρξει ρωσικό ενδιαφέρον για πιθανή στήριξη της Κύπρου και του τραπεζικού της συστήματος. Ικανοποιητικά κέρδη σημείωσαν αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι μεταξύ των οποίων αυτοί των ΕΕΕΚ, ΕΛΠΕ, Μotor Oil, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ με κέρδη της τάξεως του 1,79%, 3,41%, 2,59%, 3,21%, 3,79% και 2,11% αντίστοιχα. Τέλος, το “πάρτυ” συνεχίζεται στις διεθνεις αγορές με τα μακροοικονομικά στοιχεία στις Η.Π.Α. στο θέμα της ανεργίας να “ξαφνιάζουν” θετικά και το δείκτη Dow Jones να προσεγγίζει τις 14.400 μονάδες”.

Πράγματι, η μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ δημιουργεί και σήμερα ευνοϊκό κλίμα σε Ευρώπη και Γουολ Στριτ, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να καταγράφει κέρδη 0,31%, τον DAX στη Φρανκφούρτη 0,30% και τον CAC 40 στο Παρίσι 0,93%. Παράλληλα, θετικό είναι το άνοιγμα και στη Γουολ Στριτ, με τους τρεις κύριους δείκτες να κινούνται ανοδικά.

Έντονα πτωτικά κινείται αντιθέτως το ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά το χθεσινό “ράλι” του, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2993 (-0,87%).