Ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις

Θετικό ήταν το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τη σημερινή ημέρα, μετά από πέντε διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, με τις τράπεζες να συμπαρασύρονται τελικά παρά τις αρχικές απώλειες και να συνεισφέρουν σε κάποιο βαθμό στην ανάκαμψη του γενικού δείκτη.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 995,30 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,84%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 57,5 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών στα 30,6 εκατ. τεμάχια.

Η “Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή” σχολιάζει: “Δυναμικό, όσον αφορά τις ενδοσυνεδριακές μεταβολές, το γύρισμα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με το Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά με σημαντικότατα κέρδη της τάξεως του 1,84% παρά το αρνητικό του άνοιγμα αλλά την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα, παρά τις διακυμάνσεις, και να μην ξεπερνάει τα 57εκ€. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας ήταν η νέα, αν και περιορισμένη στο τέλος, άνοδος της μετοχής της ΕΕΕΚ αλλά και η αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις μετοχές εταρειών της μεσαίας, κυρίως, κεφαλαιοποίησης με τον τιτλο του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ να προσφέρει ημερήσια κέρδη της τάξεως του 8,18%. Απο κοντά και οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ με ημερήσια κέρδη της τάξεως του 4,87%, 6,8% και 2,5% αντίστοιχα. Την ίδια ώρα το αρνητικό χρηματιστηριακό κλίμα στον Ευρωπαϊκό Νότο επηρεάζει και τη Γερμανία με το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να καταγράφει αυτήν την ώρα απώλειες της τάξεως του 1,7%”.

Έντονα πτωτικά κινούνται πράγματι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρεασμένα σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική αστάθεια που απειλεί να κάνει και πάλι την εμφάνισή της σε Ιταλία και Ισπανία τις τελευταίες μέρες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 1,13%, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 1,52%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 1,73%.

Αρνητικό το κλίμα και στη Γουολ Στριτ, με τον Dow Jones να καταγράφει απώλειες 0,71%, τον S&P να σημειώνει πτώση 0,50% και τον NASDAQ να υποχωρεί κατά 0,47%.

Η άνοδος των ιταλικών και ισπανικών σπρεντ επηρεάζει και το ευρώ, το οποίο για πρώτη φορά μετά από ένα πρωτοφανές ανοδικό ράλι αποδυναμώνεται σήμερα έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3553 (-0,64%).