“Μάζεψε” τις απώλειες στο τέλος το Χρηματιστήριο

Ακόμα περισσότερο από το ψυχολογικό όριο των χιλίων μονάδων απομακρύνθηκε σήμερα ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς κατέγραψε απώλειες για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, “μαζεύοντας” πάντως προς το τέλος της συνεδρίασης τις ζημίες, που τον είχαν φέρει μέχρι και στις 970 μονάδες το μεσημέρι.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 986,76 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,01%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 71 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών στα 36,5 εκατ. τεμάχια.

Η “Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή” σχολιάζει: “Ακόμη μια αρνητική συνεδρίαση - με θετικά, ωστόσο, μηνύματα - η σημερινή, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1,01% και την καθαρή αξία των συναλλαγών να παρουσιάζει μικρή βελτίωση και να διαμορφώνεται στα 70εκ€ κυρίως λόγω της αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας της ΕΕΕΚ αλλά και των επίσης αυξημένων ενδοσυνεδριακών μεταβολών στο μεγαλύτερο μέρος του "ταμπλό". Η εικόνα της αγοράς θα μπορούσε, από τη μια πλευρά, να χαρακτηριστεί "πλασματική", καθώς η πολύ μεγάλη άνοδος της μετοχής της ΕΕΕΚ (+4.93%) διατήρησε το ποσοστό πτώσης σε επίπεδο Γενικού Δείκτη σε σχετικά ήπια επίπεδα. Από την άλλη, πάντως, αρκετοί τίτλοι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έδειξαν ισχυρά αντανακλαστικά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά όπου και εκδηλώθηκαν εντολές αγορών με αποτέλεσμα να περιοριστεί μέρος των απωλειών. Ενδιαφέρον θα έχει πάντως αύριο η αντίδραση της αγοράς όπου και θα φανεί αν και κατά πόσο θα εκδηλωθεί εκ νέου επενδυτικό ενδιαφέρον ή αν η αγορά θα κινηθεί σε στενά όρια trading”.

Σε ήπια αρνητικό έδαφος κινούνται εν τω μεταξύ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί κατά 0,24%, τον DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,11% και τον CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,27%.

Μικρές μεταβολές προς τα πάνω καταγράφουν στο άνοιγμα οι δείκτες της Γουολ Στριτ, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 0,07%, τον NASDAQ κατά 0,24% και τον S&P 500 οριακά κατά 0,01%.

Οριακά ενισχύεται πλέον το ευρώ έναντι του δολαρίου, παρά την αρχική του αποδυνάμωση, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3573 (+0,04%).