“Κλείδωσε” σε οριακά θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο

Από έντονες διακυμάνσεις χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να παρουσιάζονται μάλλον νευρικοί εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, πιθανώς φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κυβερνητική αστάθεια.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε τελικά με θετικό πρόσημο, στις 953,71 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,10%. Ιδιαίτερα χαμηλός ήταν και σήμερα ο τζίρος, καθώς διαμορφώθηκε στα 44 εκατ. ευρώ.

Η “Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή” σχολιάζει: “Aκόμη μια υποτονική συνεδρίαση, η δεύτερη συνεχόμενη, με το Γενικό Δείκτη να διατηρεί το θετικό του πρόσημο (+0,10%) αλλά την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται και πάλι σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 44 εκ. Μετά το ανοδικό rally των τελευταίων μηνών η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε φάση αναζήτησης κατεύθυνσης και διατηρεί μια στάση αναμονής εν όψει και των πολυαναμενόμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο. Ακόμη μια θετική ημέρα για τον τίτλο του ΟΤΕ (+2,95%), ενώ θετική ήταν η εικόνα και για τους τίτλους των ΟΛΠ (+2,11%), ΜΥΤΙΛ (+3,3%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,9%). Αντίθετα μετά τη χθεσινή ..προσωρινή διακοπή ο τραπεζικός κλάδος επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος με απώλειες της τάξεως του 1,44%. Θετικό αυτήν την ωρα το κλίμα στις ευρωπαϊκές και αμερικάνικες αγορές με μοχλό ανόδου τα καλύτερα των αναμενομένων εταιρικών και μακροοικονομικών νέων”.

Ιδιαίτερα θετικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάρη στα θετικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία τον Δεκέμβριο, και ιδιαίτερα τη σημαντική αύξηση των νέων οικοδομών κατά 12,1%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 0,33%, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,73% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,92%.

Θετικό είναι για τον ίδιο λόγο και το άνοιγμα της Γουολ Στριτ, με τους τρεις κύριους δείκτες να καταγράφουν κέρδη άνω του 0,20%.

Σημαντική ενίσχυση καταγράφει εν τω μεταξύ το ευρώ έναντι του δολαρίου, εν μέρει χάρη στην επιτυχή δημοπρασία ομολόγων στην οποία προχώρησε σήμερα η Ισπανία. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,3356, με άνοδο 0,50%.