Ανάκαμψη στο τέλος, για το Χρηματιστήριο

Μόνο κέρδη συνεχίζει να έχει μέσα στο 2013 το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο στο ορόδημο των χιλίων μονάδων, αν και στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσίαζε απώλειες.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 983,91 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,35%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ.

Η “Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή” σχολιάζει: “7ο συνεχόμενο ανοδικό κλείσιμο για το Γενικό Δείκτη και κέρδη της τάξεως του 0,35% σε μια συνεδρίαση με αυξημένη μεταβλητότητα και για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα που ξεπέρασε τα 70εκ€. Ο τραπεζικός ωστόσο δείκτης έκλεισε εκ νέου στα ..κόκκινα με απώλειες της τάξεως του 1,07% με αρνητικό πρωταγωνιστή και πάλι τον τίτλο της Τραπέζης Πειραιώς που έχασε ποσοστό 4,37%. Αντίθετα θετική ήταν η εικόνα για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε για μια ακόμη ημέρα ο κατασκευαστικός κλάδος με πρωταγωνιστές τους τίτλους του ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Στα διεθνή, μικρά κέρδη καταγράφουν αυτήν την ώρα οι κυριότερες ευρωπαϊκές και οι αμερικάνικες αγορές”.

Πράγματι, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αποπνέουν θετικό κλίμα σήμερα, μετά από δύο αρνητικές συνεδριάσεις. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 0,95%, σε υψηλά τετραετίας, ο DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει κέρδη 0,42%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει άνοδο 0,35%.

Ιδιαίτερα θετικό είναι και το άνοιγμα της Γουολ Στριτ, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία Alcoa ήταν καλύτερα του αναμενομένου. Οι τρεις κύριοι δείκτες της Γουολ Στριτ ενισχύονται σε ποσοστά άνω του 0,30%.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα καταγράφει απώλειες το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3054 (πτώση 0,21%).