Ανοδικές τάσεις στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

Σε θετικό έδαφος κινείται κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας τη χθεσινή “κούρσα” του που ώθησε τον γενικό δείκτη σε υψηλά έτους.

Ο γενικός δείκτης διαμορφώνεται στις 917,60 μονάδες, σε υψηλό 15μήνου, ενισχυμένος κατά 0,54%, με τις περισσότερες μετοχές να κινούνται θετικά και ειδικά τον δείκτη της Υγείας να κερδίζει 2,25%.

Η “Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή” σχολιάζει: “Χωρίς ..εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η δημοσίευση της έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού κλάδου. Με συντηρητικές εκτιμήσεις, που αφήνουν εκτός το μεγαλύτερο μέρος του αναβαλλόμενου φόρου υπολογίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα διαθέτουν ικανό «μαξιλάρι» κεφαλαίων, ως και το 2014. Το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών για τον κλάδο ανέρχονται, με το χειρότερο σενάριο της BlackRock, σε 40,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στις τέσσερις συστημικές (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς). Στα διεθνή, η “μάχη” Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το fiscal cliff καλά κρατεί με τον Πρόεδρο Ομπάμα να αναμένεται να προτείνει ένα ακόμη σχέδιο προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή έστω και την ύστατη στιγμή”.

“Μουδιασμένα” έχουν ξεκινήσει εν τω μεταξύ οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να περιμένουν τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την αποφυγή του “δημοσιονομικού βαράθρου” στις ΗΠΑ. Οριακή άνοδο 0,03% σημειώνει ο DAX στη Φρανκφούρτη και οριακή πτώση 0,02% ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ πιο δυνατά έχει ξεκινήσει ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με κέρδη 0,25%.