Γιατί οι αγορές δεν… τρομάζουν με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα;

Μάλλον ψύχραιμα αντιμετώπισαν οι διεθνείς επενδυτές το ηχηρό ΟΧΙ των Ελλήνων στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Μπορεί ορισμένες τράπεζες να έσπευσαν να επαναπροσδιορίσουν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για το ενδεχόμενο μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν πολύ περιορισμένες απώλειες, που δεν δείχνουν καμία ένδειξη πανικού.

Γιατί όμως οι επενδυτές και οι χρηματιστές είναι τόσο ψύχραιμοι; Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, υπάρχουν τέσσερις πιθανές εξηγήσεις:

Πρώτον, το γεγονός ότι γίνεται λόγος εδώ και αρκετό καιρό για την πιθανότητα ενός Grexit σημαίνει ότι δεν θα αποτελούσε πλέον ένα σοκ, καθώς σε μεγάλο βαθμό οι αγορές έχουν ήδη λάβει υπ' όψιν τους ενδεχόμενους κινδύνους από μία τέτοια εξέλιξη.

Δεύτερον, αρκετοί είναι οι επενδυτές που θεωρούν πως τo Grexit μπορεί ακόμα να αποφευχθεί.

Τρίτον, πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δράσει ταχύτατα και αποτελεσματικά για να εξουδετερώσει κάθε πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Και τέταρτον, οι αγορές απλώς δεν ασχολούνται αρκετά σοβαρά με την πιθανότητα αυτή, και είναι ευάλωτες σε ένα μεγάλο σοκ, καθώς οι επιπτώσεις μίας εξόδους της Ελλάδας από το ευρώ θα γίνονται ξεκάθαρες.

Πολλοί επενδυτές επισημαίνουν επίσης πως κάποιοι “πήραν πολύ στα σοβαρά” το δημοψήφισμα και τις πιθανές συνέπειές του για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, και διαμηνύουν ότι θεωρούν πως το Grexit κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι, παρά την επικράτηση του ΟΧΙ.

Πάντως, επενδυτικές τράπεζες και bookmakers πλέον φαίνονται να συμφωνούν πως το βασικό τους σενάριο είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, σε ποσοστό που εκτιμάται περίπου στο 60-65%, όμως οι απόψεις για την επίδραση που θα μπορούσε να έχει για την Ευρωζώνη η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου διίστανται: θα μπορέσει η (βέβαιη) παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιορίσει τους κινδύνους ή δεν θα καταφέρει να κλείσει όλους τους διαύλους μετάδοσης της κρίσης, αφήνοντας το ευρώ ευάλωτο σε μία νέα, δύσκολη περίοδο αστάθειας; Για την ώρα, πάντως, μόνο σενάρια μπορεί να εξετάζει κανείς...