“Η κυβέρνηση δεν κλονίζεται, υπερβολική η αντίδραση των αγορών”

Σε υψηλό επτά μηνών έχουν εκτοξευθεί σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, την ίδια ώρα που στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι απώλειες ξεπερνούν το 5%, με τα αίτια των εξελίξεων αυτών να αποδίδονται στην πολιτική αστάθεια και την ανησυχία των επενδυτών ότι αν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα χαλαρώσει και δε θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

“Υπάρχει ένα μίνι ξεπούλημα σήμερα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας”, δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ένας χρηματιστής που δεν κατονομάζεται. “Με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου πάνω από το 7%, φαίνεται ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για μία πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο”.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται καθησυχαστικές. Έλληνας αξιωματούχος αναφέρει στο Reuters πως η αύξηση των αποδόσεων “προήλθε από μικρούς όγκους σε μία αγορά ομολόγων χωρίς ρευστότητα”, ενώ ένας άλλος εκτιμά: “Μία συμφωνία (για έξοδο από το πρόγραμμα) μπορεί να αναστρέψει τα πάντα, και θα τα αναστρέψει όλα”

“Η κυβέρνηση μόλις πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, είναι μία σταθερή κυβέρνηση και η αντίδραση είναι υπερβολική. Απέχουμε πολύ από τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Δεν επηρεάζει τα σχέδιά μας”, προσθέτει ο ίδιος.