Channel Islands : Στο κανάλι των… αφορολόγητων εισοδημάτων

Φορολογικοί παράδεισοι. Το όνειρο κάθε επιχειρηματία, να μπορέσει να πετύχει φορολογική ασυλία και να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη. Τα τελευταία χρόνια ακούγονται πολλά για τη λειτουργία offshore εταιρειών. Στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της αυξημένης ανάγκης για φορολογικά έσοδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα. Εξ ου και η επιστολή Στουρνάρα προς το Βρετανό ομόλογό του για τους 97 Έλληνες καταθέτες σε υποκατάστημα τράπεζας, στο νησί Jersey. 

Αγαπημένος προορισμός επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, κυρίως από το χώρο των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, είναι τα νησιά Channel... το νησιωτικό σύμπλεγμα, που βρίσκεται στο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, στη Μάγχη, και στο οποίο ανήκει το Jersey. Ολοένα και περισσότεροι λογιστές, τράπεζες και σύμβουλοι επιχειρήσεων υπογράφουν πολυετή συμβόλαια ενοικίασης γραφείων στο Λουξεμβούργο ή στα νησιά της Μάγχης (Channel Islands), στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν πελάτες, οι οποίοι αναζητούν νόμιμες μεθόδους φορολογικής ελάφρυνσης.

Φορολογική ασυλία σε πολύ απλά βήματα

Τα Channel αποτελούνται από 9 νησάκια. Οι κάτοικοί τους έχουν την αγγλική υπηκοότητα αλλά δεν εκπροσωπούνται στο αγγλικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο news.gr o καθηγητής Οικονομικών του Παντείου, Κωνσταντίνος Μελάς, αποτελούν βασικό κέντρο, στο οποίο προσφεύγουν και φυσικά πρόσωπα - εκτός από εταιρείες -, καθώς ελαχιστοποιείται η δυνατότητα παρέμβασης και ελέγχου από φοροελεγκτικές υπηρεσίες άλλων κρατών. “Εκεί δραστηριοποιούνται εταιρείες ίδρυσης offshore εταιρειών. Μπορεί να λειτουργούν απλά με ένα μηχάνημα, που μοιάζει με ΑΤΜ, και έναν υπάλληλο. Όλη η εταιρεία είναι ένα ηλεκτρονικό κουτί και τίποτα παραπάνω. Οι νομικοί εκπρόσωποι αυτών των εταιρειών βρίσκονται στο Λουξεμβούργο, στην Ελβετία, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ”, επισημαίνει.

Channel: Τα νησιά με τη σχεδόν μηδενική φορολογία

Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό, Νίκο Μανωλίτση, τα νησιά Channel δεν έχουν καθόλου ΦΠΑ, ενώ οι κάτοικοί τους – περίπου 170.000 – έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα 50.000 δολάρια. Η φορολογία εισοδήματος μέχρι το 2008 ήταν 3%, ενώ αυξήθηκε στο 5% από το 2008 και μετά. “Είναι λογικό, λοιπόν, να προκαλούν το ενδιαφέρον επενδυτών από όλο τον πλανήτη, αν σκεφτείτε την αντίστοιχη φορολογία που ισχύει στην Ελλάδα”, εξηγεί.

"Offshore: Ένας καλός τρόπος νόμιμης φοροδιαφυγής"

Η ίδρυση οffshore εταιρειών, όπως αναφέρει δικηγόρος που ασχολείται με φορολογικά θέματα και επενδύσεις στο εξωτερικό, “είναι ένας καλός τρόπος νόμιμης φοροδιαφυγής. Η σύσταση offshore εταιρείας γίνεται πολύ απλά. Κάνεις την αίτηση μέσω διαδικτύου και μέσα σε μία εβδομάδα έχεις εταιρεία με κόστος ίδρυσης, το πολύ 2000 ευρώ”, αναφέρει. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι οι συγκεκριμένοι φορολογικοί παράδεισοι έχουν ως βασική πηγή κρατικών εσόδων τη σύσταση τέτοιων εταιρειών. “Όπως υπάρχουν χώρες, που ζουν από τη βιομηχανία, τον τουρισμό ή την αγροτική παραγωγή, αυτοί ζουν από την ίδρυση και τη λειτουργία offshore. Κερδίζουν χρήματα από τα τέλη (που είναι σχεδόν μηδαμινά για τους επενδυτές) και καταφέρνουν να συντηρούν την οικονομική τους λειτουργία”, καταλήγει.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα Channel Islands επιβάλλουν την ίδρυση εταιρειών με ονομαστικές μετοχές. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος διατηρεί εκεί μία εταιρεία και είναι μέτοχος σε αυτήν, πρέπει να αναφέρεται το όνομά του. “Υπάρχει βέβαια και το κλασικό κόλπο, όταν οι μέτοχοι που φαίνονται (nominish holders), καλύπτουν κάποιους άλλους μετόχους, που θέλουν να μείνουν στην αφάνεια”, και συνεχίζει λέγοντας ότι “η δεύτερη λίστα των Ελλήνων, που έχουν λογαριασμούς στην ελβετική HSBC και ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, προέρχεται από το Τζέρσεϋ, ένα από 9 νησιά Channel".

Τα νησάκια που λειτουργούν ως αυτόνομα κρατίδια

Ο κύριος Μελάς επισημαίνει ότι τα εννέα αυτά νησάκια έχουν χαρακτηριστεί εξωχώρια κέντρα από τη Μεγάλη Βρετανία και έχουν αυτόνομο καθεστώς. “Λειτουργούν, δηλαδή, ως αυτόνομα κρατίδια με φορολογικό καθεστώς εντελώς διαφορετικό από αυτό της Αγγλίας”.

Βασικό στοιχείο της οικονομικής τους λειτουργίας είναι ότι έχουν δικό τους νόμισμα, αντίστοιχο της αγγλικής λίρας, το οποίο αντιστοιχεί σε 100 πένες περίπου το καθένα. Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην Ευρώπη, δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νομικό τους καθεστώς, αν και είναι επηρεασμένο από το αγγλικό δίκαιο, στην πραγματικότητα είναι ένα μείγμα τοπικής νομοθεσίας με στοιχεία από το δίκαιο, που ίσχυε παλαιότερα στην Αγγλία.

Όποιος ψάχνει τον παράδεισο σε μία άλλη ζωή ίσως καλύτερα θα ήταν να τον αναζητήσει σε αυτήν. Οι offshore φορολογικοί παράδεισοι προσφέρουν τα πάντα και κυρίως με πολύ μικρό κόστος. Όπως όλα δείχνουν, δεν πάνε εκεί μόνο οι καλοί - όπως μας έλεγαν όταν είμαστε μικροί -, αλλά και όσοι μπορούν να τον αναζητήσουν και να επωφεληθούν από αυτόν. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή γνώση του διαδικτύου, ώστε να μπορέσετε κι εσείς κάποια στιγμή να ιδρύσετε τη δική σας offshore. Και, πάνω απ' όλα, απολύτως νόμιμα. Το φορολογικό δίκαιο αυτών των νησιών προβλέπει χαμηλή ή μηδενική φορολογία για όσους το προτιμήσουν. Με την πλήρη ανοχή της νομοθεσίας.