ΠΡΟΣΟΧΗ, ΟΧΙ: Δεκέμβριος, ο καλύτερος μήνας της ιστορίας της Amazon!

Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές βοήθησαν στην πρωτοφανή εμπορική επιτυχία της Amazon το μήνα Δεκέμβριο.

Η εταιρεία έφτασε τους 20.000.000 προηγμένους χρήστες των λογαριασμών Amazon Prime, μέσα από τους οποίους παρέχονται μερικά επιπλέον εμπορικά δικαιώματα στους καταναλωτές, με το αντίτιμο των 79 δολαρίων ετησίως με την εγγραφή.

Τα παραπάνω δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο οποίος είναι περιχαρής διότι ο τελευταίος μήνας του 2013 ήταν για την εταιρεία ο καλύτερος στην ιστορία της!

Βέβαια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα geekwire.com, η άνοδος αυτή, ειδικά μέσα σε ένα μήνα που περιέχει χριστουγεννιάτικες διακοπές, δεν είναι έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς τη σταθερή άνοδο του κύκλου εργασιών στο ηλεκτρονικό εμπόριο παγκοσμίως.

Η εταιρεία δεν ανακοίνωσε ακριβή κέρδη από τις πωλήσεις, οπότε η ακριβής αντανάκλαση της μεγάλης επιτυχίας θα γίνει ορατή στα οικονομικά αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου του 2013.

Ωστόσ, έγινε γνωστό ότι τη Δευτέρα, προπαραμονή των Χριστουγέννων του 2013, έγιναν περισσότερες από 36.800.000 παραγγελίες.

Η Amazon για πρώτη φορά στην ιστορία της έδωσε στη δημοσιότητα τόσο ακριβή στοιχεία για τους προηγμένους συνδρομητές της.

Μία από τις αποφάσεις της Amazon που θεωρείται ότι συνετέλεσαν στην αύξηση των Prime Members της είναι η αύξηση του ορίου Super Saver Shipping από τα 25 στα 35 δολάρια, κάτι που έκανε ακριβότερες τις απλές υπηρεσίες για άτομα που κάνουν πολλές online αγορές και έτσι, εκείνοι στράφηκαν στο Prime πακέτο.

Ο Τζεφ Μπέζος ανακοίνωσε ότι η Amazon πρόσθεσε 1.000.000 Prime χρήστες, μόνο μέσα στην τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2013, με το μεγαλύτερο peak να σημειώνεται την ίδια την ημέρα των Χριστουγέννων.

Αύξηση πωλήσεων και ρευστότητας το τρίτο τρίμηνο του 2013 - Δυναμικά αποτελέσματα αναμένονται και το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους

Η Amazon περιμένει να αντικατοπτριστούν στα οικονομικά αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου του 2013 οι εντυπωσιακές επιδόσεις της εταιρείας το Δεκέμβριο που μας πέρασε.

Αν κρίνουμε, πάντως, από τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο, η εταιρεία που ειδικεύεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο τα πηγαίνει πολύ καλά.

Η ρευστότητα της εταιρείας αυξήθηκε κατά 8% το τρίτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 και αύξηση εσόδων κατά 24% το αντίστοιχο διάστημα του 2013, σε σχέση με εκείνο του 2012.

Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά πολύ και για την ακρίβεια, βρίσκονται σε συνεχόμενη ανοδική τροχιά, αν και η εταιρεία για το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου - Σεπτεμβρίου του παρελθόντος έτους ανακοίνωσε συνολικές ζημιές 41 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας δε δείχνει να συνοδεύεται διαχρονικά από την αντίστοιχη κερδοφορία.

Ωστόσο, αυτό συμβαίνει εξαιτίας της σταθερής πολιτικής της Amazon, που έχει επιλέξει ο διεύθυνων σύμβουλός της, Τζεφ Μπέζος, να θυσιάζει τα βραχυπροθέσμα κέρδη υπέρ της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τη μακροχρόνια έλλειψη κερδών, η τιμή της μετοχής της εταιρείας συνέχιζε να ανεβαίνει, ακόμη και αμέσως μετά την ανακοίνωση των συνολικών ζημιών.

Η εταιρεία-γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως βρίσκεται πλέον μέσα στις πιο πολύτιμες εταιρίες στον κόσμο με τρέχουσα αξία άνω των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών της Amazon παρουσίασε αύξηση κατά 27%, φτάνοντας τα 13,18 δισ. δολάρια, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Amazon: Ο νέος μεγαλύτερος εργοδότης του κόσμου

Η διαρκής αύξηση εσόδων της εταιρείας την κατέστησε, αμέσως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου του 2013, ως τον μεγαλύτερο εργοδότη του κόσμου!

Πλέον, η εταιρεία, με επίσημη έδρα την πόλη του Σιάτλ, απασχολεί 109.800 άτομα -σύμφωνα με στοιχεία έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2013- και ξεπέρασε και τη Microsoft.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο η Amazon προσέλαβε 12.800 υπαλλήλους, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 13,2% (!) του εργατικού δυναμικού της εταιρείας του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Συνολικά, η εταιρεία Amazon αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται σε αυτήν κατά 34,89% μέσα σε έναν χρόνο και κατόρθωσε να ξεπεράσει σε απόλυτη τιμή μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1975, ενώ η ίδια ιδρύθηκε 19 χρόνια μετά!

Πάντως, η Microsoft έχει περισσότερους υπαλλήλους από την Amazon στην πόλη του Σιάτλ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση, καθώς είναι η φύση της επιχείρησης του ηλεκτρονικού εμπορίου, με το οποίο επιτυχημένα ασχολείται η Amazon, η οποία δημιουργεί ελαστικότητα των απαιτήσεων του εργοδότη σχετικά με την πόλη εργασίας, καθώς η Amazon χρειάζεται να επανδρώσει κέντρα ηλεκτρονικής -αλλά και τροφοδοτικής- εξυπηρέτησης σε πολλές πόλεις, μιλώντας τουλάχιστον για τις ΗΠΑ.

Αξίζει να αναλογιστεί κανείς την αύξηση του όγκου μιας εταιρείας, η οποία παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 27% για δύο συνεχόμενα τρίτα τρίμηνα οικονομικών ετών (τόσο για το 2012, όσο και για το 2013).