Ανακοινώθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων

Το φιλόδοξο “Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων” παρουσίασαν σήμερα οι υπουργοί Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. και Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Πρόκειται για είκοσι προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν σαν στόχο την παροχή κατάρτισης και απασχόλησης σε συνολικά 350.000 νέους σε ηλικία ανέργους. Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Τα σημαντικότερα από αυτά τα προγράμματα αφορούν:

- Χορήγηση επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας για 45.000 άνεργους νέους έως 29 ετών

Περιλαμβάνει ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων μέσω χορήγησης voucher για κατάρτιση έως 100 ώρες (οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες) σε συνδυασμό με καθοδήγηση και εκπαιδευτικό mentoring, πρακτική άσκηση πέντε μηνών και επιχορήγηση των επιχειρήσεων που θα μετατρέψουν την πρακτική άσκηση σε σύμβαση εργασίας, με κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για ένα έτος. Ωφελούμενοι θα είναι 45.000 άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ έως 29 ετών και άνεργοι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας & μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως 29 ετών, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους κατά προτεραιότητα το αργότερο 36 μήνες πριν την υποβολή αίτησής τους στο πρόγραμμα.

- Συνέχιση της επιχορήγησης επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων με πτυχίο ΑΕΙ έως 35 ετών

Περιλαμβάνει 27μηνη απασχόληση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και αφορά 2.500 άνεργοι πτυχιούχοι μέχρι 35 ετών, εγγεγραμμένοι στα ειδικά μητρώα του ΟΑΕΔ

- Επιδοτήσεις για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο και στον αγροδιατροφικό τομέα

Περιλαμβάνει συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση 3.000 ανέργων σε θέματα επιχειρηματικότητας, έναρξης και διαχείρισης αγροτικής μονάδας, συμβουλευτική σχετικά με την προετοιμασία και ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων, την επιλογή του είδους της επιχειρηματικής δράσης και του τρόπου διαχείρισής της, καθώς και ενημέρωση για πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης. Περιλαμβάνει ακόμα υποβοήθηση επενδυτικής δραστηριότητας, δηλαδή εξεύρεση κονδυλίων έναρξης και εντοπισμό ενδιαφερομένων επενδυτών.

- Επιδοτήσεις για απασχόληση άνεργων γυναικών σε καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις

Περιλαμβάνει επιχορήγηση 1.500 ανέργων γυναικών για την ίδρυση νέας επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με έμφαση στις γυναίκες που έχουν απολυθεί την τελευταία τριετία, στις πολύτεκνες γυναίκες, στις επαπειλούμενες από τον κίνδυνο της ανεργίας γυναίκες και στις γυναίκες που υπάγονται στην ειδική κατηγορία των ΑμEΑ.

- Επιδότηση επιχειρήσεων για απασχόληση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης

Περιλαμβάνει απασχόληση για ερευνητικές δραστηριότητες σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας, διάρκειας 18 έως 36 μηνών, για 500 άνεργους ερευνητές και τεχνικό προσωπικό.

Προβλέπονται ακόμα προγράμματα πρακτικής άσκησης για φοιτητές σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ, καθώς και για μαθητές-σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ, αλλά και ενίσχυση της σύνδεσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας, μέσω των Γραφείων Διασύνδεσης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ΑΕΙ και ΤΕΙ.