Ξεπερνούν τα 52 εκατομμύρια οι παράνομοι οικιακοί βοηθοί

Πάνω από 52 εκατομμύρια οικιακοί βοηθοί σε όλο τον κόσμο εξαιρούνται από τις διατάξεις προστασίας των εργαζομένων και είναι ανασφάλιστοι, καθώς σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, αποτελούν εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας. Οι γυναίκες μάλιστα που απασχολούνται ως οικιακοί βοηθοί αποτελούν το 7,5% της αμειβόμενης απασχόλησης των γυναικών σε όλο τον κόσμο και ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στην Ασία και τον Ειρηνικό και τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Κυρίως στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και του 2010 οι οικιακοί βοηθοί σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 19 εκατομμύρια και μάλιστα πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες προκειμένου να βρουν δουλειά.

Ωστόσο, τα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση πιθανότατα υποβαθμίζουν και αγνοούν τους πραγματικούς αριθμούς των εγχώριων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι δεκάδες εκατομμύρια περισσότεροι. Επίσης, δεν περιλαμβάνουν τα παιδιά κάτω των 15 ετών, που κατά την ΔΟΕ το 2008 ανέρχονταν σε 7.4 εκατομμύρια.