Δημιουργούνται 62.000 θέσεις εργασίας για νέους

Συντονίζονται τα υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Παιδείας για να προτείνουν λύσεις και δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων", όπως έχει ονομαστεί από την κυβέρνηση, παρουσιάζεται την Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας, από τους Γιάννη Βρούτση, Κωστή Χατζηδάκη και Κωσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Πρόκειται για την πρώτη συντονισμένη, στοχευμένη και αλληλοσυμπληρούμενη δράση για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας των νέων στη χώρα μας.

Το σχέδιο ενσωματώνει δράσεις των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που απευθύνονται αποκλειστικά στους νέους και τα οποία χρηματοδοτούνται τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), όσο και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, θα δημιουργηθούν περισσότερες από 62.000 θέσεις εργασίας.

Τα προγράμματα αφορούν επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για νέους, την υποστήριξη της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα των νέων, την επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο, δράσεις κοινωνικής φροντίδας και την κοινωνική εργασία στον πολιτισμό.

Απευθύνονται σε νέους ανέργους έως 35 ετών και περιλαμβάνουν κατάρτιση, εργασιακή εμπειρία για πέντε μήνες, ενώ οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες μετά τη λήξη του προγράμματος μαθητείας να προχωρήσουν σε κανονική πρόσληψη για έναν επιπλέον χρόνο.