Πρόσληψη 3.700 συμβασιούχων στους Δήμους

Σε πρόσληψη 3.700 συμβασιούχων θα προχωρήσουν οι δήμοι της χώρας, με βάση νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σε πρώτη φάση, το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολιζόταν η ρύθμιση να αφορά μόνο όσους δήμους διαθέτουν πλεονασματικό προϋπολογισμό.

Μετά από συνενόηση με το ΑΣΕΠ όμως, εγκρίθηκε η έναρξη της διαδικασίας για όλους τους δήμους, με δεδομένο πως οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού μόνιμοι υπάλληλοι και με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα είναι παγωμένες έως το 2016 σύμφωνα με όσα προβλέπει το τελευταίο Μνημόνιο.

Οι προσλήψεις θα έχουν διάρκεια 8 έως 11 μηνών και το κόστος θα καλύπτεται μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, του ΕΣΠΑ ή τυχόν αντιτίμων που καταβάλλονται στους δήμους για παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών. Μάλιστα σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου δεν αποκλείεται ο αριθμός των υπό πρόσληψη υπαλλήλων να φτάσει τους 3.800.

Για την έγκριση των προσλήψεων θα πρέπει να δοθεί βεβαίωση από το ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η βεβαίωση εκδίδεται κατόπιν αιτήματος του φορέα στο οποίο καθορίζεται απαραιτήτως το έργο που θα εκτελεστεί, ο αριθμός των προσώπων που θα το εκτελέσουν και οι ειδικότητες αυτών, η χρονική διάρκεια που απαιτείται για την ολική ή τμηματική παράδοση του έργου και ο τόπος εκτέλεσης αυτού .

Παράλληλα, στο αίτημά τους οι δήμοι θα περιλαμβάνουν και εμπεριστατωμένη αιτιολογία ότι το έργο δεν ανάγεται στον κύκλο των συνήθων καθηκόντων των υπαλλήλων τους και τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να εκτελεστεί από αυτούς.

Η σύναψη των συμβάσεων έργου θα γίνει σταδιακά μέσα στο έτος και ανάλογα με τις ανάγκες των δήμων. Βάσει της πάγιας τακτικής το υπουργείο Εσωτερικών θα καλέσει τους δήμους να υποβάλουν τα αιτήματά τους ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στην κατανομή των θέσεων ανά φορά και να δοθεί το "πράσινο" φως για να προχωρήσουν οι προσλήψεις.

Οι δήμοι προβλέπεται να εκδίδουν μεμονωμένες προκηρύξεις, με τις οποίες θα καλούν τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν αιτήσεις. Η επιλογή των σποψηφίων θα γίνει σύμφωνα με κριτήρια που προβλέπουν οι διαδικασίες ΑΣΕΠ για τις συμβάσεις έργου και μεταξύ των οποίων θα ληφθούν υπόψη o χρόνος ανεργίας, ο βαθμός πτυχίου, n προϋπηρεσία, η ύπαρξη ανήλικων τέκνων, η ιδιότητα του πολυτέκνου ή τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, ο γονέας ή το τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας κ.ά.

Για την κατάταξη λαμβάνεται επίσης υπόψη ο βαθμός εντοπιότητας και συγκεκριμένα προτάσσονται κατά σειρά οι δημότες του δήμου, στη συνέχεια οι δημότες των υπόλοιπων δήμων του νομού και τέλος οι μόνιμοι κάτοικοι άλλων νομών. Με την προκήρυξη θα ορίζονται και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι, καθώς και τυχόν ειδικά προσόντα ανάλογα με τη θέση (π.χ. άδειες άσκησης επαγγέλματος, άδειες οδήγησης, άδειες χειρισμού μηχανημάτων κ.λπ.).