Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ύψους 25 εκατ. ευρώ

Με 25 εκατομμύρια ευρώ επιχειρεί να τονώσει την αγορά για νέο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ο ΟΕΑΔ. Η χρηματοδότηση και υλοποίηση του προγράμματος γίνεται μέσω του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ).

Ο ΟΑΕΔ απευθύνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν από έναν έως 25 εργαζόμενους. Η υποβολή των αιτήσεων για τα προγράμματα ΛΑΕΚ θα ξεκινήσει από τις 30 Νοεμβρίου για τους ενδιαφερόμενους στο αναβαθμισμένο πληροφοριακό σύστημα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΛΑΕΚ έως και 31 Δεκεμβρίου 2012.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

1. Οι οριζόμενοι από το καταστατικό τους φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών, των οποίων οι αρχαιρεσίες διεξάγονται με την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου.

2. Οι επιστημονικοί σύλλογοι των οποίων οι επιχειρήσεις-μέλη απασχολούν 1-25 άτομα και δεν καλύπτονται από τους δικαιούχους του σημείου 1 (φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών).

Οι δικαιούχοι φορείς οφείλουν να συμπεριλάβουν στις προτάσεις τους μόνο εργαζόμενους επιχειρήσεων του κλάδου που εκπροσωπούν.

Στο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εντάσσονται οι επιχειρήσεις που:

- επιθυμούν να καταρτίσουν το προσωπικό τους και είναι μέλη των φορέων εκπροσώπησης των εργοδοτών του κλάδου τους, οι οποίοι αναλαμβάνουν την υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης.

- κατέβαλαν στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισφορά ΛΑΕΚ (0,45%) για τους εργαζόμενους της επιχείρησής τους για το έτος 2012.

- απασχολούν από έναν έως 25 εργαζόμενους.

- το πρόγραμμα κατάρτισης, στο οποίο συμμετέχουν, δε χρηματοδοτείται από άλλο φορέα.

- δεν χρηματοδοτούνται από άλλο πρόγραμμα κατάρτισης του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης.

Στο ανωτέρω πρόγραμμα κατάρτισης μπορούν να συμμετέχουν και ανεξάρτητοι εργαζόμενοι,των οποίων οι εργοδότες δεν καλύπτονται από φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών ή των οποίων οι εργοδότες δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης μέσω του φορέα εκπροσώπησης του κλάδου τους.

Επίσης, αν το αντικείμενο απασχόλησής τους δεν τους επιτρέπει να έχουν σταθερό εργοδότη υπό τον όρο ότι καταβάλλεται γι'Α αυτούς η εργοδοτική εισφορά ΛΑΕΚ (0,45%).
Η πρόσβαση επιτυγχάνεται μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Οργανισμού στη διεύθυνση www.oaed.gr.