Ευρωπαϊκό βιογραφικό σε 27 γλώσσες

Το βιογραφικό σημείωμα είναι το εργαλείο το οποίο θα σας βοηθήσει να προβάλετε τον εαυτό σας και να τραβήξετε την προσοχή μελλοντικών εργοδοτών. Δεδομένου ότι οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας είναι πλέον περιορισμένες, είναι πολύ σημαντικό τώρα περισσότερο από ποτέ, κάθε φορά που συντάσσετε ένα βιογραφικό σημείωμα να το κάνετε με σαφήνεια και ακρίβεια ώστε να εξασφαλίζετε ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων υποψηφίων.

Η διαδικασία αναζήτησης εργασίας διαφέρει τόσο από χώρα σε χώρα όσο και μεταξύ των διαφορετικών τομέων απασχόλησης. Ωστόσο, ένας καλός τρόπος για να αναδείξετε τα προσόντα σας σε όλη την Ευρώπη ανεξαρτήτως χώρας, είναι η χρήση του βιογραφικού σημειώματος Europass.

Μέσω της τυποποιημένης δομής του Europass μπορείτε να προβάλετε τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας, ακόμη και αυτές που έχετε αποκτήσει σε διαφορετικό πλαίσιο από αυτό της τυπικής μάθησης. Το Europass είναι δομημένο με τρόπο που επιτρέπει τη σύγκριση των δεξιοτήτων, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων και, κατ’ επέκταση, την κινητικότητα των εργαζομένων και των σπουδαστών.

Ανανεωμένη έκδοση

“Το σημερινό Europass είναι πλέον επτά ετών και πρέπει να ανανεωθεί. Η νέα του μορφή θα παρουσιαστεί στο τέλος του χρόνου. Αποφασίσαμε να το επανασχεδιάσουμε περίπου πριν από δύο χρόνια λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια των χρηστών. Από το 2005, τη χρονιά που ξεκίνησε το πρώτο μοντέλο του βιογραφικού σημειώματος, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Το ανανεωμένο Europass είναι πιο φιλικό προς τους χρήστες, περιλαμβάνει νέες κατηγορίες όπως ιστολόγια, δικτυακούς τόπους και διευθύνσεις προγραμμάτων ανταλλαγής μηνυμάτων, η δε διάταξή του είναι πιο επαγγελματική”, αναφέρει ο Philippe Tissot, από το Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση της δικτυακής πύλης του Europass.

Το Europass είναι πλέον διαθέσιμο σε 27 γλώσσες και χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 32 Ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί ηλεκτρονικά πάνω από 21,5 εκατομμύρια βιογραφικά σημειώματα.

Το χαρτοφυλάκιο Europass περιλαμβάνει πέντε έγγραφα: το Βιογραφικό σημείωμα, το Διαβατήριο γλωσσών, την Κινητικότητα Europass (έγγραφο στο οποίο καταγράφονται οι δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες), το Συμπλήρωμα πιστοποιητικού και το Παράρτημα διπλώματος.