Διοικώντας ομάδες στη νέα πραγματικότητα

Της Βενετίας Κουσία

Οι ακόμη πιο επίπεδες οργανωτικές δομές, ο μεγαλύτερος φόρτος εργασίας και οι περιορισμένοι πόροι, ως απόρροια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έχουν έρθει για να μείνουν, κι αυτό δημιουργεί πολλά αρνητικά συναισθήματα. Ο ρόλος μας ως επικεφαλής ομάδων είναι να βρούμε τη δύναμη και να σπάσουμε το φαύλο κύκλο του αρνητισμού μέσα στο εργασιακό περιβάλλον: εκπαιδεύοντας, δίνοντας οι ίδιοι το παράδειγμα, εμπνέοντας τους γύρω μας να υιοθετήσουν θετικές στάσεις. Στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε την ομάδα μας να γίνει πιο αποτελεσματική υπό πίεση κι αβεβαιότητα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την πηγή του κακού: τη δυσκολία προσαρμογής των ανθρώπων στην αλλαγή. Μερικοί τρόποι για να διοικήσουμε αποτελεσματικά μία ομάδα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα είναι οι ακόλουθοι:

Περισσότερος ρεαλισμός: Θέστε στόχους που είναι ρεαλιστικοί, σε ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, βοηθώντας την ομάδα σας να επιτύχει.

Μεγαλύτερη αυτονομία: Ολοένα και περισσότερο τα μέλη της ομάδας σας καλούνται να λαμβάνουν μόνα τους αποφάσεις. Βοηθήστε τους να το κάνουν, καλλιεργώντας την αυτοεκτίμηση, την ευρηματικότητα και την προσαρμοστικότητα.

Συστηματικότερη επικοινωνία: Κρατήστε στενή και συχνή επαφή με τα μέλη της ομάδας σας. Βεβαιωθείτε ότι αντιλαμβάνονται τις προτεραιότητες και τους στόχους του οργανισμού και το ρόλο που οι ίδιοι καλούνται να επιτελέσουν για την επίτευξή τους. Τέλος, επικοινωνήστε αυθεντικά κι ανοιχτά.

Περισσότερη ευελιξία: Κάθε μέλος της ομάδας είναι ξεχωριστό, με διαφορετικά κίνητρα και ανάγκες. Προωθήστε ευέλικτες δομές και πλαίσια μέσα στα οποία αυτή η διαφορετικότητα θα μπορέσει να ικανοποιηθεί.

Περισσότερα επιτεύγματα: Εστιάστε στα επιτεύγματα και ανταμείψτε τα. Επιβραβεύστε τα μέλη της ομάδας σας με βάση τα αποτελέσματα που φέρνουν, πάντα σε ευθυγράμμιση με τα όσα έχετε συμφωνήσει κι εκατέρωθεν δεσμευτεί.

Πιο σαφείς προτεραιότητες: Βρείτε μία κοινή γραμμή στα κριτήρια λήψης αποφάσεων, ώστε τα μέλη της ομάδας σας να συνειδητοποιήσουν τι είναι σημαντικό και τι όχι. Στις περιπτώσεις που η ασάφεια επιμένει, φροντίστε να θέσετε αποτελεσματικά τις προτεραιότητες. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που οι αξίες μιας επιχείρησης περιλαμβάνουν την εμπιστοσύνη, την ομαδικότητα, την καινοτομία και την υπευθυνότητα, είναι πιθανόν τα μέλη της ομάδας σας να μην γνωρίζουν πώς να ανταπεξέλθουν σε περιπτώσεις που απλώς είναι αδύνατον να συνδυάσουν τα προαναφερθέντα. Εστιάστε σε αυτό που ο οργανισμός θεωρεί πιο σημαντικό.

 *Η Βενετία Κουσία είναι Managing Director στο ManpowerGroup