Οι γνωριμίες βασικό κεφάλαιο εξεύρεσης εργασίας

Έχετε άραγε αναρωτηθεί πόσο σημαντικό είναι το networking (δίκτυο γνωριμιών) στην εύρεση εργασίας; Στο άρθρο που δημοσιεύουμε θα δείτε τον πρωταρχικό ρόλο των κοινωνικών συναναστροφών στο κυνήγι της δουλειάς ή ακόμα παραπέρα στο χτίσιμο μιας καριέρας.

Τι είναι το Networking

Για να εξηγήσουμε τι είναι σας δίνουμε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Έχουμε τον Α, τον Β και τον Γ. Ο Γ είναι αρχιτέκτονας. Ο Β είναι φίλος με τον Α και τον Γ

Αλλά ο Α και ο Γ δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Ο Α θέλει να ανακαινίσει το σπίτι του και δεν γνωρίζει κάποιον αρχιτέκτονα. Οπότε η λογική λέει ότι ο Α θα ψάξει στον κύκλο(network) του για αρχιτέκτονα. Ο Β θα του προτείνει τον Γ.

Γιατί είναι σημαντικό το Networking

Στο παραπάνω σενάριο κερδίζουν και οι τρεις. Ο Α γιατί έφτιαξε το σπίτι του, ο Γ γιατί έκλεισε μια δουλειά και ο Β γιατί αποτέλεσε σημείο επαφής των άλλων δύο, δίνοντας αξία στην γνωριμία τους μαζί του. Το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό. Ο Β δεν χρειάστηκε να κάνει κάτι ιδιαίτερο, απλά πήρε ένα τηλέφωνο και εξυπηρέτησε τον Α και τον Γ.

Αλλά όπως είπαμε σε αυτή την περίπτωση κερδίζουν και οι τρεις.

Τα δεδομένα

Είναι εμφανές στον οποιοδήποτε ότι το Internet βασικότερα εργαλεία δουλειάς που έχουμε σήμερα.

Όποιος και να είναι ο κλάδος εργασίας που μας ενδιαφέρει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν 100 διαφορετικά sites, 100 blogs και άλλα 100 forums που να μην έχουν έχουν καλύψει το θέμα.

Είναι απαράδεκτο κάποιος, που θεωρητικά ψάχνει εργασία, να μην γνωρίζει έστω και μερικά από αυτά και φυσικά να μην τα επισκέπτεται.

Μόνο μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας εμφανίζονται σε ιστοσελίδες ανεύρεσης εργαίας

Μόνο το 25% των θέσεων εργασίας που ανοίγουν καταλήγουν να εμφανίζονται σε ιστοσελίδες ανεύρεσης εργασίας. Οι υπόλοιπες θέσεις δεν εμφανίζονται καν σε αγγελίες αλλά καλύπτονται μέσω networking. Με την μέθοδο Α-Β-Γ , την οποία είδαμε προηγουμένωνς. Δηλαδή για τον υποψήφιο εργαζόμενο που δεν ασχολείται με το networking, το 75% των θέσεων εργασίας είναι κρυφό.

Πόσο σημαντική είναι η έρευνα

Ψάξτε για αρχή όλες τις ιστοσελίδες, που έχουν να κάνουν με τον τομέα εργασίας που σας ενδιαφέρει.Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, θα βρείτε πάρα πολλά. Θα βρείτε πολλά σκουπίδια, αλλά αξίζει για τις 5 – 10 ιστοσελίδες, που θα ξεχωρίσετε.

Αυτό θα μας δώσει γνώση για το τι κινείται στην αγορά. Θα μάθουμε για νέες εφαρμογές και πρόσωπα που επηρεάζουν τον κλάδο που μας ενδιαφέρει.

Οργάνωση

Κάθε φορά που κάνετε μια συνέντευξη, ειδικά στις μεγάλες εταιρίες συγκρατήστε τα ονόματα των ανθρώπων που σας κάνουν τη συνέντευξη. Αν μπορείτε να έχετε τα mail και τα τηλέφωνα τους ακόμα καλύτερα. Αυτά κρατείστε τα κάπου μαζεμένα, κάποια μέρα θα σας χρειαστούν.

LinkedIn και όχι μόνο

Αν για κάποιο περίεργο λόγο κάποιος δεν έχει LinkedIn account, τότε απλά δεν ψάχνει για δουλειά. Το LinkedIn είναι το βασικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που εξειδικεύεται στην εργασία. Πιο πριν είπαμε να κρατήσετε τα ονόματα των ανθρώπων που σας εξετάζουν στη διάρκεια της συνέντευξης. Τώρα λοιπόν θα τους κάνετε add στο LinkedIn. Επίσης μην ξεχνάτε το facebook και το twitter.

Συντήρηση

Μην ξεχνάτε άτομα που αποτελούν πρόσωπα κλειδιά του δικτύου σας. Κανονίστε συναντήσεις ή τουλάχιστον κάντε γνωστή την ύπαρξη σας και τα επαγγελματικά σας προσόντα. "Καλό είναι να ξέρει ο τάδε γνωστός που δουλεύει στην τάδε μεγάλη διαφημιστική εταιρία, ότι είστε πολύ καλός γραφίστας."

Ανταπόδοση

Το networking είναι αμοιβαίο. Οπότε όταν μας δοθεί η ευκαιρία να φέρουμε δύο άτομα σε επαφή, πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και φυσικά την καλύτερη επιλογή. Για σκεφτείτε, στο παράδειγμα μας, ο αρχιτέκτονας Γ να έκανε κακή δουλειά στον Α. Αυτός που θα την πληρώσει στο τέλος θα είναι ο Β. Οπότε θέλει συνέπεια, την ίδια συνέπεια που περιμένουμε να μας δείξει ο αντίστοιχος Β που θα μας φέρει σε επαφή με κάποιον άλλο.