Με κριτήρια ΟΑΕΔ οι προσλήψεις στο κοινωνικό φροντιστήριο

Το θεσμό του «κοινωνικού φροντιστηρίου» προανήγγειλε στη Βουλή ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Κεδίκογλου μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή κ. Λαμπρούλη για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και την ανάγκη ύπαρξής της και στήριξής της με την πρόσληψη καθηγητών ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Ο θεσμός του «κοινωνικού φροντιστηρίου» δεν αποτελεί μια καινοτομία του Υπουργείου Παιδείας αφού και κατά το παρελθόν για τους μαθητές των γενικών και επαγγελματικών λυκείων υπήρχε το πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ). Οι προσλήψεις στο παρελθόν πραγματοποιούνταν με αδιαφανείς διαδικασίες ενώ για μια χρονιά τέθηκε ως κριτήριο το έτος λήψης του πτυχίου.

Ο θεσμός της ΠΔΣ λειτουργεί και φέτος απλά δεν έχει επεκταθεί σε όλα τα σχολεία αλλά σε όσα οι εκπαιδευτικοί δε συμπλήρωναν το ωράριο εργασίας τους. Παράλληλα αντίστοιχος θεσμός με το κοινωνικό φροντιστήριο, που προτίθεται να εφαρμόσει πιλοτικά το Υπουργείο Παιδείας, θα λειτουργήσει και στα γυμνάσια με την ονομασία «Ενισχυτική Διδασκαλία».

Θέμα όμως φαίνεται να προκύπτει με τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις στο κοινωνικό φροντιστήριο. Από τα λεγόμενα του Υφυπουργού διαφαίνεται η πρόθεση να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις εκτός του πίνακα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθώς όπως ανέφερε στη βουλή αναμένεται να ωφεληθούν νέοι άνεργοι εκπαιδευτικοί κάτω των 30 ετών καθώς και μακροχρόνια άνεργοι εκπαιδευτικοί. Αντίθετα στο πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας των γυμνασίων κριτήριο είναι η θέση των εκπαιδευτικών στον πίνακα αναπληρωτών.

Πιθανόν λοιπόν στο θεσμό του «κοινωνικού φροντιστηρίου» οι προσλήψεις να πραγματοποιούνται με κριτήρια που τίθενται από τον ΟΑΕΔ στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας καθώς και σε αυτά δινόταν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας νέοι άνεργοι 18 -29 ετών καθώς και μακροχρόνια άνεργοι. Θυμίζουμε τους δικαιούχους των προγραμμάτων:

1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μ

έλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

3. εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

4. εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

5. άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.