Νόμιμη η πληρωμή μισθού κάθε τέσσερις μήνες

Μια πρωτόγνωρη μορφή επιχειρησιακής σύμβασης προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην αγορά εργασίας. Δύο εταιρείες φύλαξης συμφωνούν με τους εργαζόμενους στην καθιέρωση καταβολής του μισθού μία φορά κάθε τέσσερις μήνες, καλύπτοντας και τους υπόλοιπους τρεις που προηγήθηκαν.

Η είδηση κάνει το γύρο των Μέσων Ενημέρωσης από τη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας, ανοίγοντας συζητήσεις περί νομιμότητας ή όχι της συγκεκριμένης κίνησης. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που αρχίζουν να εκφράζουν αιτιάσεις περί ανομίας και φόβους παράλληλα για το ενδεχόμενο εξάπλωσης τέτοιων πρακτικών και σε άλλες επιχειρήσεις.

Ως προς την κεφάλαιο της νομιμότητας, η διευκρίνιση του εργατολόγου, Γιάννη Καρούζου, είναι σαφής. Όπως χαρακτηριστικά λέει μία τέτοια συμφωνία, με βάση το άρθρο 655 του Αστικού Κώδικα είναι νομικά επιτρεπτή. "Δεν παύει όμως να είναι καταχρηστική γιατί είναι προφανές ότι ο μισθός δεν θα εξυπηρετεί τις ατομικές και οικογενειακές ανάγκες και θα διογκώνονται τα βιοποριστικά προβλήματα του εργαζομένου αν αυτός πληρώνεται τέσσερις φορές τον χρόνο", εξηγεί κύριος Καρούζος. "Ο μισθός που θα λαμβάνει θα είναι σαν χαρτζιλίκι", συμπληρώνει.

Όπως εξηγεί, η σύμβαση μπορεί να περιλαμβάνει ο,τιδήποτε, εφόσον συμφωνούν και οι δύο πλευρές. "Είναι απευκτέα όμως αυτή η περίπτωση αν και καταρχήν νόμιμη. Η εταιρεία πάντως, κατάργησε με τροποποιητική συμφωνία τη σύμβαση, βλέποντας το θόρυβο που δημιουργήθηκε. Η ιδανική λύση θα ήταν, επειδή πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα, - ειδικά εκείνες που επιχορηγούνται από το κράτος -, να υπάρξει μία ρήτρα σε συλλογικό επίπεδο που να λέει ότι αν υπάρξει καθυστέρηση των οφειλών του δημοσίου, ευλόγως ο εργοδότης θα μπορεί να καθυστερήσει την καταβολή του μισθού".

Σημειώνει μάλιστα, ότι ανάλογες πρακτικές είναι πρωτόγνωρες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

"Το υπουργείο Εργασίας έπρεπε να εκδώσει ανακοίνωση και να γνωστοποιήσει ότι σε αυτή την περίπτωση οδηγούμαστε σε εισφοροδιαφυγή. Είναι αρκετά πιθανό ότι θα δούμε πολλές περιπτώσεις μη καταβολής ενσήμων, τα οποία θα καταβάλλονται μία φορά ανά τετράμηνο. Όπως είναι κατανοητό δεν μπορεί το ΙΚΑ να εισπράττει μόνο τέσσερις φορές το χρόνο ένσημα", αναφέρει ο εργατολόγος.

Ο Δημήτρης Περπατάρης, επίσης εργατολόγος, σημειώνει ότι σύμφωνα με τον αστικό κώδικα σε θέματα που υπάρχει συμφωνία των μερών - ιδιωτικές συμβάσεις εργασίας -, τέτοιου είδους επιχειρησιακές συμφωνίες είναι νόμιμες.

"Η μόνη περίπτωση να υπάρξει παραβίαση της νομοθεσίας είναι με εκβιασμό εργοδότη της μορφής 'εάν δεν αποδεχθείς τη σύμβαση απολύεσαι'", συμπληρώνει ο κύριος Περπατάρης.

"Πρέπει", όπως λέει, "να υπάρχει ειδική νομοθετική ρύθμιση - σε ατομική ή συλλογική σύμβαση -, η οποία δεν θα επιτρέπει καθυστέρηση πέρα από την τελευταία μέρα κάθε μήνα, κλείνοντας για πάντα το συγκεκριμένο μέτωπο. Επισημαίνει τέλος τον κίνδυνο που ελοχεύει, ανάλογα φαινόμενα να λειτουργήσουν προσχηματικά, ακόμα και εκεί που υπάρχει υποχρέωση για καταβολή μισθού κάθε μήνα και να σημειωθεί καθυστέρηση ακόμα και εννέα μηνών. "Τα δύο αυτά παραδείγματα δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου για να ασχοληθούμε με το θέμα", καταλήγει.