Η αντιγραφή ως τέχνη

Μπορεί εδώ στα μέρη μας η αντιγραφή να μη θεωρείται ιδιαιτέρως τιμητική για τον πράττοντα, στην Κίνα ωστόσο φαίνεται πως έχει αναχθεί τουλάχιστον σε επιστήμη - για να μην πούμε υψηλή τέχνη.

Το τελευταίο κρούσμα είναι τόσο εντυπωσιακό όσο και θρασύτατο. Ένας προς το παρόν άγνωστης ταυτότητας κατασκευαστής από την Κίνα φέρεται να έχει καταθέσει αίτηση για πατέντα στη χώρα του για μια μοτοσικλέτα που κάτι μας θυμίζει.

Μυστηριωδώς πώς, αυτό το YX300C6C, σχέδια του οποίου κατατέθηκαν προς έγκριση για σχεδιαστική πατέντα, είναι φτυστό το Rivale 800 της MV Agusta. Τουλάχιστον ως προς την εμφάνιση, καθώς ο μονοκύλινδρος των (πιθανότατα αν κρίνουμε από το όνομα) 300 κ.εκ. μάλλον δε θα πλησιάζει και πολύ τον τρικύλινδρο των 798 κ.εκ. και 125 ίππων.

Δε θα είναι βέβαια η πρώτη φορά που ένας Κινέζος κατασκευαστής επιχειρεί να αντιγράψει τόσο στεγνά και απροκάλυπτα ένα ευρωπαϊκό ή αμερικανικό σχέδιο, αλλά να προσπαθεί και να εξασφαλίσει ευρεσιτεχνία πάνω σε αυτό; Δεν πιστεύουμε να ξεχάσατε τις εκπληκτικές δημιουργίες της Wonjan που δεν έχει αφήσει Panigale για Panigale απείραχτο. Ξεχνιέται κοτζάμ Space Ranger; Βρε λέτε ο άγνωστος κατασκευαστής να είναι πάλι η αμίμητη Wonjan Motorcycle Mfg Co., LTD;

Ο μόνος τρόπος πάντως που μπορούμε να φανταστούμε ότι ο συγκεκριμένος κατασκευαστής μπορεί να γίνει ακόμη πιο θρασύς, θα ήταν να το φέρει προς πώληση και στις δυτικές αγορές. Κάτι που ήδη έχει γίνει μερικές φορές στην EICMA του Μιλάνου, όπου στη μια αίθουσα η κανονική έκθεση εξελισσόταν ενώ παραδίπλα οι Κινέζοι γέμιζαν τις δικές τους αίθουσες με φτηνά αντίγραφα των ίδιων μοτοσικλετών της ΚΤΜ και της Yamaha και της Honda, προκαλώντας μηνύσεις και την επέμβαση της ιταλικής αστυνομίας.

Πηγή: mototriti.gr