Διαβουλεύσεις παντού για τα fake news

Διαβουλεύσεις παντού για τα fake news

Ολοκληρώθηκε ήδη η ευρωπαϊκή δημόσια διαβούλευση

Ο πόλεμος κατά των fake news έχει ήδη κηρυχθεί και τώρα αναζητούνται σε όλη την ΕΕ αλλά και την Ελλάδα στρατηγικές…

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ήδη καταρτίζει κείμενο διαβούλευσης για το αν θα χρειαστεί νέος νόμος για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων. Επιπλέον, το αρμόδιο υπουργείο είναι σε συζητήσεις με τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες στην Ελλάδα (όπως η Google και το Facebook) σχετικά με την διεξαγωγή καμπάνιας κατά της διάδοσης των fake news.

Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως, ολοκληρώθηκε ήδη η φάση της δημόσιας διαβούλευσης (με ανοικτή ψηφοφορία για όλους τους πολίτες της ΕΕ), σχετικά με τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου προκειμένου να καταρτίσει νέο πλαίσιο μέτρο για την αντιμετώπιση των fake news και των συνεπειών τους.

Οι άξονες του νέου πλαισίου που ετοιμάζει η Κομισιόν αφορά:

τον ορισμό των ψευδών ειδήσεων και τη διάδοσή τους στο διαδίκτυο

την αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ήδη λάβει πλατφόρμες, εταιρείες μέσων ενημέρωσης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό την καταπολέμηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο

τον καθορισμό του πεδίου μελλοντικής δράσης με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των πληροφοριών και την πρόληψη της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.