Αμερικανικά και άλλα ΜΜΕ θα λειτουργούν στη Ρωσία ως «ξένοι πράκτορες»

Αμερικανικά και άλλα ΜΜΕ θα λειτουργούν στη Ρωσία ως «ξένοι πράκτορες»

CNN, Radio Free Europe και Deutcshe Welle στη λίστα...

Δυτικά μέσα ενημέρωσης όπως τα CNN, Radio Free Europe και Deutcshe Welle ενδέχεται να εγγραφούν στην Ρωσία με βάση την νέα ρωσική νομοθεσία που αφορά τα ξένα ΜΜΕ ως «ξένοι πράκτορες», δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος «Ενιαία Ρωσία» Αντρέι Ισάγιεφ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ρωσική Δούμα - μετά την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να ζητήσει από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT και το πρακτορείο Sputnik που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ να εγγραφούν στην κατηγορία των «ξένων πρακτόρων» - είχε ανακοινώσει ότι μερικά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία θα πρέπει να εγγραφούν και αυτά ως «ξένοι πράκτορες» στην Ρωσία.

Οι προτάσεις αυτές έγιναν με βάση την λογική της αμοιβαιότητας, την λήψης δηλαδή αντίστοιχων μέτρων για τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης στην Ρωσία.

Αυτή την στιγμή η Ρωσική Δούμα μελετάει την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου που αφορά τα απαντητικά μέτρα για τα μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος του RT και Sputnik.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δώσει διορία στον ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT και στο πρακτορείο Sputnik να εγγραφούν ως «ξένοι πράκτορες» έως τις 13 Νοεμβρίου του 2017, προκαλώντας την αντίδραση της διευθύντριας σύνταξης του RT Μαργκαρίτα Σιμονιάν.

Τι είναι ο νόμος FARA

Όπως εξηγεί η εφημερίδα Novaya Gazeta, ο νόμος FARA για την «εγγραφή των ξένων πρακτόρων» ψηφίστηκε το 1938 στην Αμερική, παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό να αποκαλύπτει και να ανακόπτει τις πηγές της ναζιστικής προπαγάνδας. Σήμερα είναι ο νόμος «περί λομπισμού» και αφορά όσους εργάζονται για λογαριασμό άλλου κράτους στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Η ρωσική εφημερίδα αναφέρει μάλιστα ως παράδειγμα , την περίπτωση του Πολ Μάναφορτ του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και συμβούλου κατά το παρλεθόν του ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς, ο οποίος αποδέχθηκε την ιδιότητα του "ξένου πράκτορα" που εργαζόταν για λογαριασμό της Ουκρανίας, από την οποία πήρε 13 εκατομμύρια δολάρια.

Η ρωσική εφημερίδα αναφέρει «ότι στην Αμερική με την ιδιότητα του ξένου πράκτορα δραστηριοποιούνται η κινεζική εφημερίδα Daily China, η ιαπωνική NHK Cosmomedia America που είναι επίσης ένα ειδησεογραφικό κανάλι όπως το RT αλλά ιαπωνικό, το KBS Korean Broadcasting System από την Νότια Κορέα», επισημαίνοντας ότι παρότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι από τους πιο στενούς συμμάχους της Αμερικής οι τηλεοπτικές τους εταιρείες δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ με την ιδιότητα του «ξένου πράκτορα» χωρίς να διαμαρτύρονται.

Μάλιστα η ρωσική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, παραθέτοντας πλήθος και άλλων παραδειγμάτων, διερωτάται για το τι σχέση έχει σ’ αυτήν την περίπτωση η ελευθερία του λόγου, την οποία επικαλείται η Μαργκαρίτα Σιμονιάν.