Στο νομοσχέδιο για την πλαστική σακούλα οι αλλαγές στις τηλεοπτικές άδειες

Στο νομοσχέδιο για την πλαστική σακούλα οι αλλαγές στις τηλεοπτικές άδειες

Κατατέθηκε η τροπολογία του ν. 4339/2015, στο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή

Κατατέθηκε η τροπολογία, με την οποία τροποποιούνται διατάξεις του ν. 4339/2015 για την αδειοδότηση των ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να διευκολυνθεί η άμεση διεξαγωγή και ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού από το ΕΣΡ. Παράλληλα, υιοθετούνται οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που είχε προτείνει το ΕΣΡ. Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο σχέδιο νόμου για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών, που συζητείται αύριο στην Ολομέλεια.

Όπως είχαν ενημερώσει νωρίτερα πηγές του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, τα σημαντικότερα σημεία της τροπολογίας έχουν ως εξής:

  • Καταργείται η κατηγορία «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου». Οι άδειες ενημερωτικού προγράμματος που θα δημοπρατηθούν από το ΕΣΡ θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου.
  • Επανακαθορίζεται η νομική μορφή και η έδρα των εταιρειών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Η πρόβλεψη αφορά, πλέον, Ανώνυμες Εταιρείες της ημεδαπής ή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.). Η τροποποίηση γίνεται για λόγους ευχέρειας ελέγχου και συμμόρφωσης των υποψηφίων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Καθιερώνεται υποχρέωση του ΕΣΡ για επαναπροκήρυξη σε περίπτωση που απονεμηθούν λιγότερες από επτά άδειες, εφόσον υποβληθεί αίτηση από ενδιαφερόμενο που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή (ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία).
  • Ρητά απαγορεύεται η προκήρυξη επιπλέον αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για όλη τη χρονική διάρκεια ισχύος των δημοπρατούμενων αδειών.
  • Οι λειτουργούντες πάροχοι περιεχομένου που δεν θα συμμετάσχουν σε προκηρυχθείσα αδειοδότηση για την εμβέλεια και τον τύπο προγράμματος που αφορά η σημερινή λειτουργία τους, όπως και εκείνοι που θα συμμετάσχουν ανεπιτυχώς μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν έως τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης και την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών αντίστοιχα.
  • Απαγορεύεται η εκτός αδειοδοτικής διαδικασίας μεταβολή της φυσιογνωμίας προγράμματος και της εμβέλειας εκπομπής των λειτουργούντων παρόχων περιεχομένου.