Δημόσιες Επενδύσεις μισού δισ. για οπτικοακουστικές παραγωγές

Δημόσιες Επενδύσεις μισού δισ. για οπτικοακουστικές παραγωγές

Η επιδότηση μπορεί να καλύψει ακόμη και το 80% του κόστους του έργου

Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων θα διατεθεί, μέσα στο 2018, για την υποστήριξη της οπτικοακουστικής παραγωγής.

Το ισχύον πρόγραμμα θα διαρκέσει ως το 2022.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους ηλεκτρονικά σε ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η επιδότηση βρίσκεται στο 25% του κόστους και μπορεί να φτάσει ως τα 5 εκατ. ευρώ στο ανώτατό της επίπεδο για μεγάλα οπτικοακουστικά έργα. Μεταξύ των φορέων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι οι τηλεοπτικές και οι κινηματογραφικές εταιρείες, οι εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, video games και animation. Το συνολικό ύψος της επιδότησης δεν μπορεί να υπερβεί το 80% του έργου. Το σχέδιο ενίσχυσης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας συνέταξε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Στην περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον από εταιρείες του εξωτερικού που θα κάνουν γυρίσματα στην Ελλάδα, θα πρέπει να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες ή να αποκτήσουν ελληνικό ΑΦΜ για να λάβουν επιδότηση. Γίνεται προσπάθεια να μειωθούν και τα τέλη γυρισμάτων στους αρχαιολογικούς χώρους, που είναι αρκετά υψηλά, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. Προς το παρόν, πάντως, δεν προβλέπονται φοροαπαλλαγές στις ξένες εταιρείες που θα θέλουν κινηματογραφήσουν μια ταινία στην Ελλάδα.