Στα βραβεία BAFTA Κρίστοφερ Νόλαν ευχαρίστησε όσους αγωνίστηκαν για τον πυρηνικό αφοπλισμό

Στα βραβεία BAFTA Κρίστοφερ Νόλαν ευχαρίστησε όσους αγωνίστηκαν για τον πυρηνικό αφοπλισμό

Κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία «Oppenheimer»

Ο Κρίστοφερ Νόλαν αναγνώρισε τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για τον πυρηνικό αφοπλισμό στην ομιλία του, στην 77η τελετή απονομής των βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών - BAFTA.

Ο Άγγλος σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία «Oppenheimer» για τον Ρόμπερτ Τζ. Οπενχάιμερ, τον Αμερικανό φυσικό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της ατομικής βόμβας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συχνά αποκαλούμενος «ο πατέρας της ατομικής βόμβας», ο Οπενχάιμερ ήταν ο δημιουργός των πυρηνικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στους βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το 1945. Ήταν η μοναδική φορά που έγινε χρήση πυρηνικών όπλων σε ένοπλη σύγκρουση στην ανθρώπινη ιστορία.

Ο Νόλαν ανέβηκε στην σκηνή του Royal Festival Hall στο Λονδίνο για να παραλάβει το βραβείο του και αναφέρθηκε στο τέλος της ταινίας του, στο οποίο ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας εκφράζει τον φόβο ότι το έργο του μπορεί να μην έσωσε τον κόσμο, αλλά να επιτάχυνε το τέλος του. «Θέλω απλώς να πω ότι η ταινία μας τελειώνει με αυτό που πιστεύω ότι ήταν απαραίτητο, μια δραματικά νότα απόγνωσης» είπε.

«Αλλά στον πραγματικό κόσμο υπάρχουν όλων των ειδών άτομα και οργανώσεις που έχουν αγωνιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και σκληρά για να μειώσουν τον αριθμό των πυρηνικών όπλων στον κόσμο» υπογράμμισε ο Κρίστοφερ Νόλαν.

«Αποδεχόμενος αυτό το βραβείο, θέλω απλώς να αναγνωρίσω τις προσπάθειές τους και να επισημάνω ότι επέδειξαν την αναγκαιότητα και τις δυνατότητες των προσπαθειών για ειρήνη» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Άγγλος σκηνοθέτης είπε επίσης ότι ήταν «απίστευτη τιμή που επέστρεψε στην πατρίδα και βραβεύθηκε με BAFTA, στην αίθουσα, στην οποία η μητέρα και ο πατέρας του τον έσερναν για να έχει επαφή με τον πολιτισμό. Κάποια από αυτά έμειναν. Ξαφνικά μου έρχεται στο μυαλό ο μικρότερος αδερφός μου με κέρδισε εδώ με διαφορά περίπου 40 χρόνων, όχι επειδή κέρδισε ποτέ ένα BAFTA, αλλά επειδή ήταν μέρος της χορωδίας των χιονονιφάδων στον «Καρυοθραύστη» πριν από πολλά χρόνια».

«Έχω τόσους πολλούς ανθρώπους να ευχαριστήσω γι' αυτό. Ένα απίστευτο καστ με επικεφαλής τον ασύγκριτο, ατρόμητο Κίλιαν Μέρφι — ευχαριστώ Κίλιαν, ευχαριστώ όλους τους άλλους, ένα απίστευτο συνεργείο, πολλοί από εσάς αναγνωρίστηκαν από τα BAFTA με υποψηφιότητες απόψε».