«Coda»: Η νέα ταινία της Σιάν Χέντερ έρχεται για να κάνει… θόρυβο

Μία ιστορία ενηλικίωσης σε οικογένεια κωφών με πρωταγωνιστές ηθοποιούς που είναι κωφοί

Η νέα ταινία της , με τίτλο «Coda» αφηγείται την ιστορία της 17χρονης μαθήτριας λυκείου, Ρούμπι, η οποία είναι η μόνη στην οικογένειά της, που δεν είναι κωφή και μεγαλώνει βοηθώντας στις επισκέψεις σε γιατρούς, στην επικοινωνία με τη χρήση διερμηνείας και στη μικρή οικογενειακή αλιευτική επιχείρηση.

Στο σχολείο συμμετέχει στη χορωδία και ανακαλύπτει το πάθος της για το τραγούδι. Η δασκάλα μουσικής την προτρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα στο μουσικό σχολείο και έτσι βρίσκεται ανάμεσα στην οικογένειά της και στο όνειρό της.

Η οικογένεια επικοινωνεί με τη νοηματική γλώσσα στην ταινία και τους τρεις χαρακτήρες με απώλεια ακοής (πατέρα, μητέρα, αδελφό) της πρωταγωνίστριας υποδύονται κωφοί ηθοποιοί.

«Θεωρώ ότι θα ήταν χαμένη ευκαιρία, αν δεν είχα εντάξει στο καστ κωφούς ηθοποιούς» εξηγεί η Σιάν Χέντερ στο BBC.

«Η κώφωση δεν είναι ένα κοστούμι που μπορείς να φορέσεις. Υπάρχουν τόσες πολλές πτυχές, κι αν δεν έχεις ζήσει την εμπειρία, δεν μπορείς να ερμηνεύσεις τον ρόλο» αναφέρει.

«Η ταινία καινοτομεί ως προς την υποστήριξη της κοινότητας κωφών και της κοινότητας ατόμων με βαρηκοΐα» δήλωσε η Μάρλι Μάτλιν, η οποία υποδύεται την κωφή μητέρα. Είναι η πρώτη κωφή ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου το 1986, για την ερμηνεία της στην ταινία «Παιδιά Ενός Κατώτερου Θεού (Children of a Lesser God)».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Royal National Institute for Deaf People» στο Ηνωμένα Βασίλειο, ένας στους πέντε ενήλικες είναι κωφοί ή έχουν απώλεια ακοής.

Τη νεαρή Ρούμπι υποδύεται η Βρετανίδα σταρ, Εμίλια Τζόουνς.

H ταινία είναι remake του γαλλικού φιλμ «La Famille Bélier» που κυκλοφόρησε το 2014. Στο καστ της του «Coda» συμμετέχουν οι Μάρλι Μάτλιν, Τρόι Κότσιρ, Ντάνιελ Ντουράντ, Ευγένιο Ντερμπέθ και Φέρντια Γουόλς-Πίλο.

Η ταινία κέρδισε τέσσερα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου και του βραβείου κοινού, στο φετινό Φεστιβάλ Σάντανς. Μάλιστα είναι η πρώτη ταινία στην ιστορία του Φεστιβάλ που κέρδισε και τα τρία κορυφαία βραβεία στην κατηγορία αμερικανικού δράματος.

Η Apple απόκτησε τα δικαιώματά του «Coda» μετά από έναν σκληρό αγώνα με την Amazon, καταβάλλοντας 25 εκατομμύρια δολάρια και τώρα αναμένεται το φιλμ να μπει σε τροχιά για τα Όσκαρ.

Αναφερόμενη στη μεγάλη της επιτυχία η Σιάν Χέντερ, δήλωσε ότι ελπίζει «να ανοίξουν οι πόρτες» για τέτοιου είδους ιστορίες, αλλά και για πρωταγωνιστές κωφούς ή με αναπηρίες. «Οι ευκαιρίες είναι τόσο σπάνιες για αυτούς τους ηθοποιούς» τόνισε.

Σχεδόν το 50% του σεναρίου της ταινίας παρουσιάζεται στην αμερικανική νοηματική γλώσσα, την οποία η Χέντερ διδάχθηκε. «Όταν ξεκινήσαμε τα γυρίσματα, διαπίστωσα ότι η σκηνοθεσία είναι τόσο συγκεκριμένη, έχει να κάνει τόσο με τη σχέση μεταξύ σκηνοθέτη και ηθοποιού όσο και με τη δημιουργία εμπιστοσύνης, δυσκολεύτηκα να συνεργαστώ με διερμηνέα» ανέφερε.

«Αυτή η ταινία άλλαξε τη ζωή μου» τόνισε η Εμίλια Τζόουνς. «Πέρασα εννέα μήνες προετοιμασίας προτού πετάξω στη Μασαχουσέτη, όπου γυρίστηκε η ταινία, και μου δόθηκε η δυνατότητα να μάθω μια τόσο όμορφη γλώσσα» πρόσθεσε.

H ταινία θα προβάλλεται με υπότιτλους σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και στο Apple TV+, με υπότιτλους σε περισσότερες από 36 γλώσσες.