Τα Φιλαράκια: Πώς έφτασαν να παίρνουν 1 εκατ. δολάρια το επεισόδιο

Τα Φιλαράκια: Πώς έφτασαν να παίρνουν 1 εκατ. δολάρια το επεισόδιο

Πώς η τηλεοπτική παρέα των έξι διαπραγματεύτηκε τα χρυσά συμβόλαιά της

Ως μια από τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών, τα Friends συνεχίζουν να μας απασχολούν πολύ.

Δείτε, ας πούμε, τι έγινε στο πρόσφατο The Friends: Reunion, που έπαιξε στο HBO Max, τρέλανε όλο τον πλανήτη. Παρά τα 17 χρόνια που έχουν περάσει από το τέλος της σειράς-φαινομένου.

Οι συνδρομές στο HBO Max αυξήθηκαν κατά 600% πριν από το επετειακό επεισόδιο.

Πώς έφτασαν όμως να κερδίζουν οι 6 πρωταγωνιστές της σειράς τέτοια αδιανόητα ποσά; Κάτι που παραμένει εξαιρετικά σπάνιο για μισάωρα επεισόδια.

Οι πρώτες σεζόν

Στις δύο πρώτες σεζόν, τα έξι φιλαράκια αμείβονταν με 22.500 δολάρια το επεισόδιο. Αυτό συνέβη και στον δεύτερο κύκλο για τους 4 από τους 6, καθώς Άνιστον και Σουίμερ έβγαζαν τώρα 40.000 δολάρια το επεισόδιο.

Πριν την έναρξη της τρίτης σεζόν, φάνηκε ότι οι πιο αγαπημένοι χαρακτήρες θα αμείβονταν περισσότερο από την παραγωγή, κάτι που όσο να πεις δημιουργούσε προβλήματα και τριβές στο πλατό.

Ο Σουίμερ είχε αρχίσει να δέχεται κινηματογραφικές προτάσεις και ο ατζέντης του τον έπεισε να διαπραγματευτεί νέο συμβόλαιο. Του Ρος ιδέα ήταν να συναντηθούν τα φιλαράκια εκτός πλατό και να συζητήσουν, ώστε να διαπραγματευτούν καλύτερες αμοιβές ως ομάδα και όχι ως μεμονωμένα άτομα.

Μέσω αυτής της κοινής στρατηγικής, και οι 6 αμείβονταν πια με 75.000 δολάρια το επεισόδιο στον 4ο κύκλο. Άνιστον και Σουίμερ συμφώνησαν να πάρουν λιγότερα, ώστε να κερδίζουν όλοι τα ίδια λεφτά.

Αυτό το ποσό ανέβηκε στα 85.000 δολάρια το επεισόδιο στην πέμπτη σεζόν και στα 100.000 στην έκτη.

Η μοιραία σεζόν Νο 6

Ήταν στις διαπραγματεύσεις της 6ης σεζόν που οι έξι έθεσαν θέμα τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Κάτι που τους εξασφαλίζει ως και σήμερα κάπου 20 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Για καθέναν τους!

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις ήρθαν στην έβδομη και την όγδοη σεζόν, στα 750.000 δολάρια το επεισόδιο. Το NBC ήθελε όμως απεγνωσμένα κι άλλες σεζόν, κι έτσι έπρεπε να βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.

Κι έτσι φτάσαμε στο 1 εκατ. δολάρια το επεισόδιο για τον ένατο και δέκατο κύκλο. Το μυστικό της επιτυχίας ήταν πάντα η συλλογική διαπραγμάτευση. Η Κόρτνεϊ Κοξ αποκάλυψε μάλιστα σε συνέντευξή της το 2017 όταν το κανάλι σκεφτόταν να κόψει δύο χαρακτήρες από τη σειρά.

Αν δεν ήταν τόσο δεμένοι και με κοινή φωνή στις διαπραγματεύσεις, το μέλλον των Friends θα ήταν πολύ διαφορετικό.

Το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε το 2004 και ακόμα και για τους δημιουργούς της σειράς, τα ποσά που έπαιρναν τα φιλαράκια «ήταν απλώς υπέρογκα».