Τι συμβαίνει με τη Forthnet και την πρόταση της Alter Ego

Τι συμβαίνει με τη Forthnet και την πρόταση της Alter Ego

Tο παρασκήνιο ενός ενδεχομένου που θα αλλάξει το τηλεοπτικό σκηνικό

Μια νέα πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων και ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης αλλά και σε αυτόν του ελληνικού ποδοσφαίρου μέσω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος της Super League 1.

Στην υπόθεση αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για τον όμιλο Forthnet έχουν προκύψει νέα δεδομένα μετά και την πρόταση που κατέθεσε η εταιρεία Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη στις δανείστριες τράπεζες.

Πρακτικά σημαίνει πως στον έλεγχο του ομίλου θα περάσει και η εταιρεία των συνδρομητικών τηλεοπτικών καναλιών Nova.

Η πρόταση της Alter Ego φέρεται να ανέρχεται σε 40 με 45 εκατομμύρια ευρώ και αφορά την αγορά του συνόλου των δανείων, καθώς και μέρος των μετοχών που κατέχουν (το οποίο είναι μεγαλύτερο του 30%).

Oι τέσσερις δανείστριες τράπεζες (Alpha Bank, Attika Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) τον Οκτώβριο του 2016, απέκτησαν μέσω της κάλυψης του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, τον δυνητικό έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου.

Η συμφωνία για τον δανεισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε το 2008 και αποσκοπούσε στην εξαγορά της πλατφόρμας της Nova από την εισηγμένη εταιρία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τη Forthnet. Με δύο διαδοχικές μετατροπές μέρους του ομολογιακού δανείου, οι τράπεζες ελέγχουν σήμερα το 36,2% του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι τράπεζες ξεκίνησαν διαδικασία εύρεσης επενδυτή (συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών) έναντι της εταιρείας και προσέλαβαν ως σύμβουλό τους μια επενδυτική τράπεζα, τη Nomura στα τέλη του 2016.

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια διαδικασίας και έπειτα από διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών με το σχήμα Vodafone/Wind, οι τράπεζες βρέθηκαν τον Ιούλιο του 2019 σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το σχήμα ΑΝΤ1/Blackstone. Μάλιστα, στην πορεία απορρίφθηκαν και αρκετοί ενδιαφερόμενοι, αλλά και δύο συγκεκριμένες προτάσεις από δύο μεγάλα επενδυτικά funds, καθώς ήταν εκτός της διαδικασίας Nomura.

Και η πρόταση της Alter Ego υποβλήθηκε εκτός της διαδικασίας Nomura. Όμως, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον όμιλο που ανήκεις στον γνωστό εφοπλιστή, καθώς η αποτυχία της πολυετούς διαδικασίας με την επενδυτική τράπεζα είχε απομειώσει σημαντικά την αξία των δανείων που κατέχουν στην εταιρεία.

Είναι κατανοητό πως οι δανείστριες τράπεζες είναι αυτές που αποφασίζουν τόσο για το πού και σε ποιον θα πουλήσουν το ποσοστό των μετοχών της Forthnet που τους αναλογεί, αλλά και σε ποια τιμή θα γίνει κάτι τέτοιο.

Μια τέτοια συμφωνία μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο, ωστόσο σημειώνεται ξανά πως το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό όπως και η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι, με το deal -εάν οριστικοποιηθεί- να δείχνει πως θα αλλάξει ριζικά το τοπίο και στον χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.