Ένας ακόμη μιντιακός όμιλος αποφάσισε να μην δημοσιοποιούνται οι πωλήσεις των εφημερίδων του

Ένας ακόμη μιντιακός όμιλος αποφάσισε να μην δημοσιοποιούνται οι πωλήσεις των εφημερίδων του

Η ανακοίνωση κατά του πρακτορείου Άργους

Ακόμα ένας πόλεμος έχει ξεσπάσει πάνω από το... πολύπαθο παραδοσιακό μέσο ενημέρωσης των Ελλήνων, τις εφημερίδες.

Αυτή τη φορά, η διαμάχη αφορά στις κυκλοφορίες των εφημερίδων και όπως αυτές αναρτώνται στο πρακτορείο διανομής Άργος του οποίου μεγαλομέτοχος είναι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης.

Το συγκεκριμένο πρακτορείο κατέχει το μονοπώλιο στην αγορά των εφημερίδων.

Λίγο καιρό μετά τη συμμετοχή του εφοπλιστή στο πρακτορείο, ο Κώστας Βαξεβάνης ο οποίος είναι εκδότης της κυριακάτικης εφημερίδας «Documento» αποφάσισε να μην δημοσιοποιούνται οι πωλήσεις της εφημερίδας του.

Στην ίδια κίνηση προέβησαν και οι «Νέα Σελίδα» των εκδόσεων Λιβάνη, «Καθημερινή» της οικογένειας Αλαφούζου, «Sportime» του Βίκτωρα Ρέστη και «Φιλελεύθερος» του Θανάση Μαυρίδη.

Μέσω μιας ανακοίνωσης η οποία αφήνει αιχμές κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη, ακόμα ένας μιντιακός όμιλος αποφάσισε να μην δημοσιοποιούνται οι κυκλοφορίες των εφημερίδων του στο πρακτορείο διανομής Άργος.

Ο λόγος για τον Ιωάννη Φιλιππάκη και τον όμιλο «Εστία Επενδυτική Α.Ε.». Η εταιρεία στην ανακοίνωση της κάνει λόγο μέχρι και για... θαύμα το οποίο εστιάζεται στην μη κάμψη των πωλήσεων των εφημερίδων που ανήκουν σε μετόχους του Άργους.

Ως γνωστόν, στον Βαγγέλη Μαρινάκη ανήκουν μεταξύ άλλων και οι εφημερίδες «Τα Νέα», «Το Βήμα» και τα «Παραπολιτικά».

Η ανακοίνωση

O Όμιλος μας δεν θα δημοσιοποιεί πλέον τις κυκλοφορίες των εντύπων του, επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στον χώρο της διανομής του Τύπου.

Αποχωρούμε δε παρότι όλες οι εφημερίδες μας βρίσκονται στις πρώτες θέσεις κυκλοφορίας στην κατηγορία τους.

Οι κυκλοφορίες που ανακοινώνει το μοναδικό Πρακτορείο Διανομής Τύπου περιλαμβάνουν μαζικές «αγορές» με τη μορφή συνδρομών, ακόμα και μηδενικού κόστους, πάσης φύσεως διανομές και παρόμοια εφευρήματα. Παράλληλα παρουσιάζεται το «θαύμα», τα έντυπα των εκδοτών που είναι μέτοχοι της ΑΡΓΟΣ να είναι τα μόνα που δεν γνωρίζουν κάμψη πωλήσεων. Σημαντικό στοιχείο που επιβεβαιώνει τα κακώς κείμενα στη διανομή είναι ότι στην πρόσφατη εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαπιστώνεται παρεμπόδιση κυκλοφορίας εφημερίδων!

Ολα τα ανωτέρω δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού επηρεάζοντας και την απορρόφηση της διαφημιστικής δαπάνης. Ο Όμιλος μας οφείλει να αντισταθεί σε αυτές τις μεθοδεύσεις και να επιφυλαχθεί παντός νομίμου δικαιώματός του.

Πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να δημιουργηθεί άμεσα μηχανισμός πιστοποίησης των κυκλοφοριών ώστε να σταματήσει το φαινόμενο αλλοίωσης των κυκλοφοριών, το οποίο άλλωστε έχουμε στηλιτεύσει εδώ και πολλά χρόνια. Tρόπος υπάρχει. Βούληση δεν υπάρχει. Εξάλλου, ακόμα περιμένουμε το σύστημα barcode, που υποτίθεται ότι θα ήταν σε λειτουργία από τον Μάιο του 2018...