Ποιος δημιούργησε τα Ντοθράκι και τα Βαλυριανά στο Game of Thrones

Ποιος δημιούργησε τα Ντοθράκι και τα Βαλυριανά στο Game of Thrones

Και που μπορείτε να τα μάθετε

Περίπου 1,2 εκατομμύρια ανά τον κόσμο ξεκίνησαν να μαθαίνουν τα Ντοθράκι και τα Βαλυριανά που δημιουργήθηκαν για το Game of Thrones.

Η πιο γνωστή πλατφόρμα εκμάθησης ξένων γλωσσών online, Duolingo προσφέρει την ευκαιρία στους θαυμαστές της σειράς να μάθουν και εκείνη την γλώσσα που επιθυμούν.

Την γλώσσα αυτή την δημιούργησε ο γλωσσολόγος Ντέιβιντ Τζ. Πέτερσον όπως αναφέρει η Daily Mail, ο οποίος έχει δημιουργήσει περίπου άλλες 50 γλώσσες για σειρές και ταινίες.

Ο γλωσσολόγος «έχτισε» την γλώσσα από την αρχή καθώς το μόνο που είχε ήταν οι φράσεις από τα βιβλία του Τζορτζ Ρ.Ρ Μάρτιν «Βάλαρ Μοργκούλις» («Όλοι πρέπει να πεθάνουν») και «Βάλαρ Ντοχαέρις» («Όλοι πρέπει να υπηρετήσουν»).

Η πιο δημοφιλής λέξη της σειρά είναι η λέξη «Ντακάρις» που είπε η Νταινέρυς στο Ντρόγκον στον 30 κύκλο της σειράς.

Ο Πέτερσον δημιούργησε επίσης και τα Ντροθάκι που ήταν η γλώσσα που μιλούσε ο Καλ Ντρόγκο κατά κόσμον Τζέισον Μομόα.

Τα Ντροθράκι ήταν η πρώτη γλώσσα που δημιούργησε για την σειρά σε έναν online διαγωνισμό πριν ξεκινήσει να προβάλλεται.

«Έκανα αίτηση, μαζί με πολλούς άλλους», λέει ο Πέτερσον στο CNN. «Ο διαγωνισμός δεν είχε όριο στο πόσο υλικό μπορούσες να υποβάλλεις. Όταν το άκουσα αυτό, δούλεψα 18 ώρες τη μέρα για να μπορέσω να καταθέσω μια ολοκληρωμένη πρόταση. Σε ένα μήνα δημιούργησα 300 σελίδες υλικού, που περιλάμβανε γραμματική, μεταφράσεις και πολιτιστικές φράσεις».

Κέρδισε το διαγωνισμό και μετά τού ζήτησαν να φτιάξει και τα Βαλυριανά.

Τα Ντοθράκι σήμερα έχουν περίπου 4.000 επίσημες λέξεις και τα Βαλυριανά περίπου 2.000.

Η γλώσσα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου 100.000 άνθρωποι τη μελετούν, περισσότεροι από εκείνους που μιλούν παραδοσιακές γλώσσες, όπως Ιρλανδικά και Σκωτσέζικα.

Όπως αναφέρει ο Πέτσερσον χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για να δημιουργήσεις μια γλώσσα, ολοκληρωμένη και με γραμματική.

«Το ζήτημα με μια γλώσσα είναι ότι δεν είναι μια φυσική οντότητα, οπότε θεωρητικά μπορείς να δημιουργήσεις όλο το πράγμα στο μυαλό σου. Όμως θα το θυμάσαι; Αυτό που παίρνει τον περισσότερο χρόνο είναι να δημιουργήσει αυτό το πράγμα και μετά να το καταγράψεις με έναν τρόπο που θα σου επιτρέψει αργότερα να το ταξινομήσεις σωστά.

Πάντως, όλα ξεκινούν με τη γραμματική. Δεν αρκεί να αποφασίσεις τι ήχους θα χρησιμοποιήσεις, αλλά πώς θα τους ταιριάξεις μαζί ώστε να δημιουργούν συλλαβές και μετά λέξεις. «Όταν έχεις πλέον αυτή την πληροφορία, μετά μπορείς ο ίδιος, ή με κάποιο πρόγραμμα, άπειρες λέξεις», εξήγησε.

Για να μάθουν οι ηθοποιοί του «Game of Thrones» να μάθουν να μιλούν Ντοθράκι και Βαλυριανά σωστά, ο Πέτερσον ηχογράφησε και κάθε ατάκα.