Οι ρόλοι που λάτρεψε το κοινό – Οι καλύτερες στιγμές του Φαίδωνα Γεωργίτση

Οι ρόλοι που λάτρεψε το κοινό – Οι καλύτερες στιγμές του Φαίδωνα Γεωργίτση

Οι ερμηνείες που ξεχώρισαν

Ο γόης του ελληνικού κινηματογράφου, Φαίδωνας Γεωργίτσης, έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Παρασκευής σκορπίζοντας θλίψη. Ο ηθοποιός με τα τεράστια γαλάζια μάτια που καθήλωνε τα κοριτσόπουλα κάθε ηλικίας, δεν θα κοιτάξει ξανά τις κάμερες με αυτό το βαθύ χαρακτηριστικό του βλέμμα.

Οι συμμετοχές του Φαίδωνα Γεωργίτση σε ταινίες είναι δεκάδες. Ωστόσο, ορισμένες από τις ερμηνείες του έχουν ξεχωρίσει και έχουν γίνει οι αγαπημένες του κοινού.

Η ατάκα του Γιάννη Βογιατζή στην ταινία «Οι θαλασσιές ο χάντρες» του 1966, «Αυτή μέχρι μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις...» τον ακολουθούσε. Η ερμηνεία του στον ρόλο του Φώτη, του μποζουξή που ερωτεύτηκε την Ζωή Λάσκαρη αν και οι δυο τους άνηκαν σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, του χάρισε τον τίτλο του «ζεν πρεμιέ» και του άνδρα πρότυπο της εποχής.

Ακόμη μια ερμηνεία του, η οποία μέχρι και σήμερα, χαρίζει στιγμές απίστευτου γέλιου, είναι αυτή στη ταινία «Νύχτα Γάμου» το 1967 στο πλευρό της Μπέτυς Αρβανίτη, του Κώστα Βουτσά και της Μάρθας Καραγιάννη.

Στις «Γοργόνες και Μάγκες» του 1968, ο Φαίδωνας Γεωργίτσης, με το ανοιχτό πουκάμισο που... σακάτευε τις γυναίκες όπως του έλεγε ο φίλος του «Γρίπης» (Χρόνης Εξαρχάκος), προσπαθούσε να κερδίσει τη Μαίρη Χρονοπούλου. Μάταια όμως αφού εκείνη είχε μάτια για άλλον. Τον γόη όμως σε αυτή την ταινία τον διεκδικούσε η Μάρθα Καραγιάννη η οποία μόλις αντίκρισε τα μάτια του αποφάσισε πως θα του δώσει μέχρι και προίκα για να τον κερδίσει.

Το 1967, είχε συνεργαστεί ξανά με την Μαίρη Χρονοπούλου στην ταινία «Μια κυρία στα μπουζούκια». Τότε η ηθοποιός του αφιέρωνε το τραγούδι «Του αγοριού απέναντι».

Ακόμη ένας ρόλος που έχει μείνει χαραγμένος στο μυαλό όλων, είναι αυτός του «Μήτσου» στην ταινία «Ένας Ιππότης για τη Βασούλα» στο πλευρό της Τζένης Καρέζη.

Συγκλονιστική όμως ήταν και η ερμηνεία του στην Λάμψη του Νίκου Φώσκολου, όπου υποδυόταν τον Αρχηγό της Αστυνομίας.