Μετατίθεται για το Μάιο η δεύτερη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες

Μετατίθεται για το Μάιο η δεύτερη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή

Μετατίθεται ο χρόνος καταβολής των δόσεων για την άδεια παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, με τροπολογία που κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς. Με την τροπολογία προβλέπεται ότι έκαστη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 15 Μαΐου κάθε ημερολογιακού έτους (κατά τα ισχύοντα, ορίζεται ότι κάθε δόση καταβάλλεται εντός μηνός Ιανουαρίου). Η εν λόγω ρύθμιση ισχύει από 1.1.2019.

«Η πολιτεία, εκτός από καθεστώς νομιμότητας που πέτυχε κι επέβαλε στο τηλεοπτικό τοπίο, ενδιαφέρεται και για την ύπαρξη επενδύσεων και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στο χώρο και στον κλάδο» ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, απευθυνόμενος στην εθνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τον Σεπτέμβριο του 2018 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος, γενικού περιεχομένου, κατά τον οποίο αδειοδοτήθηκαν πέντε πάροχοι περιεχομένου αυτής της κατηγορίας. Μετά από επίμονες και πολλαπλές προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης, έλαβαν τέλος 30 χρόνια ανομίας και παράνομης αξιοποίησης ενός δημόσιου αγαθού, και η Ελλάδα απέκτησε επιτέλους τηλεοπτικούς σταθμούς με νόμιμες άδειες», ανέφερε ο Λευτέρης Κρέτσος και αιτιολόγησε την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί κατέβαλαν μέσα Σεπτεμβρίου 2018, την πρώτη δόση του τιμήματος ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, από τις 10 συνολικά δόσεις, για τη 10ετούς διάρκειας άδεια την οποία πλέον κατέχουν. Η πολιτεία, εκτός από καθεστώς νομιμότητας που πέτυχε και επέβαλε στο τηλεοπτικό τοπίο, ενδιαφέρεται και για την ύπαρξη επενδύσεων και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στον χώρο και στον κλάδο» είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε:

«Στην προκειμένη περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη το σύντομο χρονικό διάστημα, που παρήλθε από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος καθώς και τις αυξημένες υποχρεώσεις των αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών, ιδίως αναφορικά με τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις στην παραγωγή πρωτότυπου ποιοτικού και ανταγωνιστικού προγράμματος, όπως προβλέπεται και από τον νόμο 4339/2015 και την κείμενη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία, κρίνεται εύλογη και σκόπιμη η παροχή της δυνατότητας στους αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς για την καταβολή εκάστης των υπόλοιπων δόσεων του τιμήματος, μέχρι τη 15η Μαΐου εκάστου έτους».