Νομοσχέδιο για «σήμα» στις περιοχές που έμειναν χωρίς τηλεόραση λόγω ψηφιακής

Νομοσχέδιο για «σήμα» στις περιοχές που έμειναν χωρίς τηλεόραση λόγω ψηφιακής

110 ευρώ εφάπαξ στους μόνιμους κατοίκους για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού

Πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα όλων των ελληνικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας θα έχουν οι περιοχές της χώρας - που έως σήμερα δεν απολαμβάνουν τηλεοπτικής κάλυψης - με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο εισήχθη προς επεξεργασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το νομοσχέδιο δίνει η δυνατότητα τηλεοπτικής πρόσβασης στους μόνιμους κάτοικους των λεγόμενων «λευκών περιοχών», που δεν έχουν «σήμα» και προβλέπει την επιχορήγηση με ποσό 110 ευρώ εφάπαξ εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου στους μόνιμους κατοίκους για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού με ελεύθερη την επιλογή του παρόχου.

Το νομοσχέδιο αφορά 3.500 οικισμούς και 410.000 πολίτες.

Ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς καλωσόρισε τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα προσεγγίζουν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καθώς έχουν μεν επιφυλαχθεί να τοποθετηθούν κατά την διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, έχουν ωστόσο εκφραστεί με θετικό τρόπο παρά τις επιμέρους επισημάνσεις τους.

Ο κ. Παππάς, έκανε επίσης λόγο για υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους συμπολίτες, που στερούνται το δικαίωμα στην ενημέρωση έως σήμερα, «να τους διασφαλίσουμε ότι θα έχουν τηλεοπτικό σήμα» και αυτό είναι ένα τρίτο βήμα για την ρύθμιση του «ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου» της χώρας.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν εξ αρχής οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετούν κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου και άσκησαν κριτική, η οποία επικεντρώθηκε στην καθυστέρηση υλοποίησης της δράσης σε ζητήματα που αφορούν σε γραφειοκρατικά προβλήματα και «μελανά σημεία», όπως είπαν, που απαιτούν ουσιαστικές διευκρινίσεις.