Ταινία θέλει να κάνει το Χόλιγουντ την περιπέτεια των παιδιών στην Ταϊλάνδη

Ταινία θέλει να κάνει το Χόλιγουντ την περιπέτεια των παιδιών στην Ταϊλάνδη

Ο αμερικανικός κινηματογράφος ενδιαφέρεται ήδη για την ιστορία με το happy end

Οι διασώστες άρχισαν να απομακρύνουν σήμερα τον εξοπλισμό από το σημείο από το οποίο έγιναν οι επιχειρήσεις για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους, που παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί δύο εβδομάδες σε μια πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταϊλάνδη, ενώ το Χόλιγουντ και κυρίως η εταιρεία παραγωγών Pure Fix, ενδιαφέρεται ήδη για αυτή την περιπέτεια με το happy end.

Εκατοντάδες διασώστες είχαν κινητοποιηθεί επί δύο εβδομάδες, μετατρέποντας αυτή την απομονωμένη περιοχής της βόρειας Ταϊλάνδης στη μέση ενός τροπικού δάσους σε πραγματικό εργοτάξιο. Εκσκαφείς και αντλίες είχαν μεταφερθεί μεταξύ άλλων στο βουνό αυτό στα σύνορα με τη Μιανμάρ. Ο επικεφαλής της επιχείρησης αυτής, ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι Ναροσάνγκ Οσοτανακόρν, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ τη διάλυση της ομάδας κρίσης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά την οποία μεταδόθηκαν κα οι πρώτες εικόνες αυτής της άνευ προηγουμένου επιχείρησης διάσωσης, με τα παιδιά ναρκωμένα να μεταφέρονται έξω από τη σπηλιά πάνω σε φορεία, εξοπλισμένα με φιάλες οξυγόνου.

Επί δύο εβδομάδες η Ταϊλάνδη έζησε στους ρυθμούς των προόδων, που σημείωναν οι διασώστες, οι οποίοι εξέτασαν κάθε πιθανό τρόπο διάσωσης των παιδιών. Τα παιδιά παραμένουν ακόμη και σήμερα στο νοσοκομείο της Τσιάνγκ Ράι, με τις οικογένειές τους να μπορούν να τα επισκέπτονται επί μία ώρα την ημέρα και να τα βλέπουν πίσω από ένα τζάμι, καθώς ακόμη χρειάζεται χρόνος για να βεβαιωθούν οι γιατροί ότι δεν προσβλήθηκαν από κάποια μόλυνση στη διάρκεια της παραμονής τους στη σπηλιά.

Στη Ταϊλάνδη εξακολουθεί να κυριαρχεί εθνική συγκίνηση για τη διάσωση. Σήμερα το πρωί η εφημερίδα Bangkok Post είχε τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «Είστε ήρωες» κάτω από τη φωτογραφία των διασωστών. Η εφημερίδα The Nation, μια άλλη αγγλόφωνη έκδοση, γιόρταζε επίσης «τον θρίαμβο της διεθνούς συνεργασίας». «Είναι θαύμα», αναφώνησε ο στρατηγός Πραουίτ Ουονγκσουγουόν, δεύτερος στην ιεραρχία της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά την Ταϊλάνδη. Και τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν τις εικόνες των δύο Βρετανών δυτών που εντόπισαν για πρώτη φορά τα παιδιά και τον προπονητή τους, εννέα ημέρες αφού είχαν χαθεί, στη διάρκεια επίσημης τελετής στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ πριν την αναχώρησή τους από τη χώρα.

Έπειτα από πολλές ημέρες προετοιμασίας η επιχείρηση διήρκησε τρεις ημέρες, με το κάθε ένα από τα παιδιά να συνοδεύεται από δύο επαγγελματίες δύτες, στη δύσκολη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσει, για την οποία ένας έμπειρος δύτης χρειαζόταν 5 ώρες. Οι αρχές, όταν ρωτήθηκαν για το κόστος της επιχείρησης, απάντησαν ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα του οικονομικού απολογισμού. «Δεν έχουμε καταρτίσει ακόμη τον προϋπολογισμό διότι στην επιχείρηση συμμετείχαν πολλές υπηρεσίες και κάθε μία πρέπει να υποβάλει τον δικό της», εξήγησε ο Καντσίτ Τσομπουνταένγκ, αξιωματούχος της επαρχίας Τσιάνγκ Ραί.

Το σύμπλεγμα των σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ ήταν σήμερα κλειστό για το κοινό και αναμένεται να μείνει έτσι για τουλάχιστον έξι μήνες. Όμως όταν ανοίξει θα αποτελεί μια τουριστική ατραξιόν για την Ταϊλάνδη, με φωτογραφίες να θυμίζουν την περιπέτεια των παιδιών και τη διάσωση των «Αγριόχοιρων», όπως ονομάζεται η ποδοσφαιρική τους ομάδα. Εξάλλου τα παιδιά έχουν λάβει μηνύματα στήριξης και από το εξωτερικό, από διάφορες διασημότητες, από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως τον σταρ του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι. Πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες, μεταξύ των οποίων η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τα έχουν καλέσει να παραστούν σε αγώνες τους.