«Το κύμα εθνικισμού που δημιούργησε ο Ερντογάν τον πλάκωσε»

«Το κύμα εθνικισμού που δημιούργησε ο Ερντογάν τον πλάκωσε»

Τρεις διακεκριμένοι Τούρκοι δημοσιογράφοι μιλούν για την επανεκλογή Ερντογάν

Την επόμενη ημέρα στην Τουρκία μετά την επανεκλογή Ερντογάν, σχολιάζουν τρεις διακεκριμένοι Τούρκοι δημοσιογράφοι, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Πρακτορείου Anadolu, Μετίν Μουτάνογλου, ο διευθυντής της Hurriet Daily News, Μουράτ Γετκίν και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας και αρθρογράφος, Αιχάν Ακτάρ.

Μετίν Μουτάνογλου: Νέες πρωτοβουλίες Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

«Δεν θα είναι έκπληξη η ανάληψη από τον Πρόεδρο Ερντογάν νέων πρωτοβουλιών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σε όλους τους τομείς που μοιάζουν προβληματικοί, από τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ελλάδα, και από την Κύπρο μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, Μετίν Μουτάνογλου, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών.

«Η πιο εντυπωσιακή πλευρά των εκλογών της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία ήταν αναμφισβήτητα η μεγάλη συμμετοχή των Τούρκων ψηφοφόρων στις κάλπες. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε στο 87,5%, γεγονός που καταγράφεται στην ιστορία της Δημοκρατίας τόσο στην Τουρκία όσο και στον κόσμο» τονίζει ο Μετίν Μουτάνογλου

«Σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι η πόλωση αυξάνεται, ο τουρκικός λαός έδειξε ότι το δημοκρατικό σύστημα είναι ο πιο σημαντικός κοινός παρονομαστής. Η αντιπολίτευση αποδέχθηκε τα αποτελέσματα των εκλογών. Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν διατηρεί την υποστήριξη του λαού παρά τις δύσκολες συνθήκες» σημειώνει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Anadolu και προσθέτει: «Παρά το γεγονός ότι το κόμμα του είχε μια ελάχιστη απώλεια ψήφων, η εκλογική συμμαχία με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), έφερε τα αποτελέσματα που επεδίωκε ο Πρόεδρος Ερντογάν. Οικοδόμησε ένα ισχυρό συνασπισμό. Το γεγονός ότι το MHP δεν είχε μεγάλες απώλειες ήταν μια μεγάλη έκπληξη για μερικούς. Η εθνοπολιτική δεν βρήκε απήχηση στους ψηφοφόρους».

Ο Μετίν Μουτάνογλου τονίζει ότι «η Τουρκία αλλάζει μεταβαίνοντας προς ένα προεδρικό σύστημα».

«Είναι προφανές ότι το χέρι του Ερντογάν ενισχύεται. Το γεγονός ότι έχει διατηρήσει τη λαϊκή υποστήριξη δείχνει ότι η εξωτερική πολιτική που ακολούθησε εγκρίνεται στο εσωτερικό. Η εμπειρία, ωστόσο, δείχνει ότι ο Ερντογάν συγκεντρώνει τη δημόσια στήριξη μάλλον μέσω της μεταρρυθμιστικής του πολιτικής, παρά διατηρώντας το status quo. Για τον λόγο αυτό, δεν θα μας εκπλήξει η ανάληψη από τον Πρόεδρο Ερντογάν νέων πρωτοβουλιών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σε όλους τους τομείς που μοιάζουν προβληματικοί, από τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ελλάδα, και από την Κύπρο μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο μεταξύ, στη νέα εποχή, ο Ερντογάν θα απαιτήσει με ισχυρότερη φωνή από τις δυτικές δυνάμεις μια προσέγγιση πιο ισότιμη, στη βάση της κατανόησης και της συνεργασίας» καταλήγει στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μετίν Μουτάνογλου.

Μουράτ Γετκίν: Νέα εποχή στο σύστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας

Την «έναρξη μιας νέας εποχής στο σύστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας σηματοδοτούν οι χθεσινές εκλογές» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Hurriet Daily News, Μουράτ Γετκίν, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα. Ο κ. Γετκίν τονίζει ότι το σύστημα διακυβέρνησης εξελίσσεται σε προεδρική Δημοκρατία και ο επανεκλεγείς πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος που θα κυβερνήσει τη χώρα βάσει του νέου Συντάγματος, το οποίο δίνει όλες τις εκτελεστικές εξουσίες στον Πρόεδρο.

Σύμφωνα με τον κ. Γετκίν, τα πρώτα συμπεράσματα από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία είναι τα εξής:

«Η τακτική του Ερντογάν να συμμαχήσει με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί αποδείχθηκε επιτυχημένη. Οι εκλογές της 24ης Ιουνίου απέδειξαν ότι χωρίς το MHP του Μπαχτσελί, ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να επανεκλεγεί και το κόμμα του -το AKΡ- θα μπορούσε να χάσει την πλειοψηφία του στο Κοινοβούλιο.

  • Η ανθεκτικότητα του κόμματος του Μπαχτσελί ήταν μία από τις δύο εκπλήξεις αυτών των εκλογών. Το MHP έχει καταστεί βασικός παίκτης στο Κοινοβούλιο.
  • Η τακτική του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να δανείσει 15 βουλευτές στο "Καλό Κόμμα" της Μεράλ Ακσενέρ για να βοηθήσει την προεδρική υποψηφιότητά της δεν απέδωσε. Η Ακσενέρ απέσπασε ψήφους από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, αλλά όχι τόσους πολλούς από το AKΡ και λιγότερους από ό,τι ήλπιζε ο Κιλιτσντάρογλου από το MHP του Μπαχτσελί. Η Ακσενέρ απέτυχε στις προεδρικές εκλογές, αλλά παρόλα αυτά κέρδισε έδρες στο Κοινοβούλιο, κυρίως χάρη στη συμμαχία της με τον Κιλιτσντάρογλου.
  • Από την άλλη πλευρά, η τακτική του Κιλιτσντάρογλου να προτείνει τον εσωκομματικό του αντίπαλό, Μουχαρέμ Ιντσέ, ως υποψήφιο για την προεδρία, αποδείχτηκε σχετικά επιτυχημένη. Απέδειξε ότι με το χάρισμα και τη δημοτικότητά του έχει την ικανότητα να αυξήσει το εκλογικό ποσοστό του CHP πάνω από το 30%. Αλλά το CHP στις βουλευτικές εκλογές απέσπασε περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από το ποσοστό του Ιντσέ, κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να υπάρξουν ανακατατάξεις στο κόμμα. Προφανώς το CHP έχασε ψήφους όχι μόνο προς το Καλό Κόμμα όσο και προς το HDP, όχι επειδή οι ψηφοφόροι του υποστηρίζουν πολιτικά το HDP αλλά επειδή ήθελαν το HDP να ξεπεράσει το εθνικό όριο του 10% και να μπει στο Κοινοβούλιο προκειμένου να μειωθούν οι έδρες του ΑΚΡ στη Βουλή.
  • Το HDP επέστρεψε στη Βουλή με ποσοστό 11,2% των ψήφων χάρη στις σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες ψήφους, δηλαδή χάρη στη στήριξη των μη παραδοσιακών του ψηφοφόρων, διαφορετικά ίσως δεν θα ήταν δυνατόν να εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο. Ο φυλακισμένος ηγέτης του και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Σελαχατίν Ντεμιρτάς συγκέντρωσε το 8,2%, τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Μουράτ Γετκίν.

Αϊχάν Ακτάρ: Κύμα εθνικισμού στη χώρα

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε και ο διακεκριμένος καθηγητής Κοινωνιολογίας και αρθρογράφος Αϊχάν Ακτάρ, οποίος σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα υποστήριξε ότι «οι εθνικιστικές πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία δυο χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν, με τις επιχειρήσεις στο Αφρίν και το Όρος Καντίλ, αλλά και η αρνητική του στάση με τις δυτικές χώρες, δημιούργησαν ένα κύμα εθνικισμού. Ένα κύμα που τον πλάκωσε. Έχασε την αυτοδυναμία στη Βουλή και αναγκάζεται να συμμαχήσει με το εθνικιστικό κόμμα του Μπαχτσελί στη Βουλή».

Ο καθηγητής Ακτάρ εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή «θα αποτελέσει δυσκολία για την διοίκηση της χώρας»

«Φυσικά αυτοί που πανηγυρίζουν στους δρόμους είναι οι εθνικιστές. Οι οπαδοί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι σαν να κέρδισαν αλλά δεν μπορούν να χαρούν» τονίζει ο Αϊχάν Ακτάρ.