Σκιτσογράφος απολύθηκε από εφημερίδα για «αντισημιτικό» σκίτσο

Σκιτσογράφος απολύθηκε από εφημερίδα για «αντισημιτικό» σκίτσο

Πολλές αντιδράσεις ξεσήκωσε η ιδέα του βετεράνου Ντίτερ Χάνιτς

Η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ανακοίνωσε σήμερα ότι τερματίζει τη συνεργασία της με τον σκιτσογράφο Ντίτερ Χάνιτς, μετά από μία γελοιογραφία του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα και πολλοί θεώρησαν ότι ήταν αντισημιτική.

Το επίμαχο σκίτσο του 85χρονου Χάνιτς εμφάνιζε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ντυμένο όπως η νικήτρια της Eurovision Νέτα Μπαρζιλάι, να κρατά στο ένα χέρι έναν πύραυλο με το αστέρι του Δαβίδ και στο άλλο ένα μικρόφωνο, λέγοντας: «Του χρόνου στην Ιερουσαλήμ». Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε πράγματι ο Νετανιάχου αναφορικά με τη νίκη του Ισραήλ στη Eurovision, προαναγγέλλοντας ότι η διοργάνωση της επόμενης χρονιάς θα διεξαχθεί στην Ιερουσαλήμ, και όχι στο Τελ Αβίβ.

Ο Χάνιτς, μετά την κατακραυγή, εξήγησε πως ήθελε να στηλιτεύσει το γεγονός ότι ο Νετανιάχου επιχείρησε να εκμεταλλευθεί και να καταχραστεί τη νίκη του Ισραήλ στη Eurovision για τους δικούς του σκοπούς

Ωστόσο, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας είχε άλλη άποψη, υποστηρίζοντας πως το σκίτσο περιείχε «αντισημιτικά κλισέ» και ζητώντας συγγνώμη για τη δημοσίευση του σκίτσου, που χαρακτήρισε «λάθος». Ανακοίνωσε επίσης τη λύση της συνεργασίας της Suddeutsche Zeitung με τον Χάνιτς, η οποία διήρκεσε αρκετές δεκαετίες.

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Γερμανικού Τύπου διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει αν το σκίτσο ήταν αντισημιτικό, μετά από καταγγελίες αναγνωστών που ανέφεραν ότι η γελοιογραφία «τους θύμισε την αντισημιτική γλώσσα της εποχής των ναζί», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του συμβουλίου στο Reuters.