«Η Ελλάδα ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά»

«Η Ελλάδα ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά»

Τι αναφέρει τηλεγράφημα του κρατικού ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων

Στη χθεσινή απόφαση του ΕΡΣ να εγκρίνει άδειες για μετάδοση σε εθνική εμβέλεια σε πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς, αναφέρεται σημερινό τηλεγράφημα του κρατικού ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE, επισημαίνοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται για να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα.

Στο τηλεγράφημά του «Η Ελλάδα ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά και χορηγεί πέντε άδειες λειτουργίας σε ιδιωτικά κανάλια», το ισπανικό πρακτορείο, ενημερώνει για την απόφαση να δοθούν άδειες για δέκα χρόνια στα δίκτυα Ant1, Star, Skai, Alpha και Epsilon TV.

Το πρακτορείο αναφέρεται στο περιεχόμενο των υποχρεώσεων (νομικών και οικονομικών) που οφείλουν να εκπληρώσουν τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα, ώστε να εξασφαλίσουν την άδεια, υπογραμμίζοντας πως εξαιτίας της ανεπάρκειάς της να ικανοποιήσει τις ρήτρες του Συμβουλίου αποκλείσθηκε η νεοπαγής τηλεοπτική εταιρεία «Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ» όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

To πρακτορείο υπενθυμίζει πως συνολικά έχουν δημοπρατηθεί επτά άδειες, συνεπώς αναμένεται η υποβολή αιτήσεων για άλλες δύο εταιρείες, ενώ υπογραμμίζει πως όποιο δίκτυο δεν πληροί της προϋποθέσεις περί εθνικής εμβέλειας δύναται να εκπέμπει τοπικά, ή να μετατραπεί σε θεματικό κανάλι.

Στο ίδιο τηλεγράφημα προστίθεται η αντίστοιχη δήλωση του Έλληνα υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΕΣΡ, ο οποίος την χαρακτήρισε «ένα σημαντικό βήμα» και στέκεται ιδιαίτερα «στην επισήμανσή του πως κανείς δεν διατείνεται πως οι τηλεοπτικές άδειες μπορούν να ισχύουν επ' άπειρον και χωρίς κανένα κόστος».

Το ισπανικό πρακτορείο αναφέρεται πως «πρόκειται για τη δεύτερη διαδικασία αδειοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να ρυθμίσει την ραδιοτηλεοπτική αγορά, η οποία επί τρεις δεκαετίες λειτουργούσε ανεξέλεγκτα, με προσωρινές άδειες που έχουν λήξει και χωρίς να έχει πληρωθεί κάποιο τίμημα για τη λειτουργία τους».