Η μέρα που όλα τα ραδιόφωνα έπαιξαν το ίδιο τραγούδι την ίδια ώρα

Η μέρα που όλα τα ραδιόφωνα έπαιξαν το ίδιο τραγούδι την ίδια ώρα

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Μαρτίου και το ρολόι 10.15!

Ήταν 28 Μαρτίου του 1986 και τα ρολόγια έδειχναν 10.15 πμ (Ανατολική Ζώνη Ώρας ή το κοινώς γνωστό EST). Και ξαφνικά τα ραδιόφωνα του πλανήτη, για την ακρίβεια 6.000 ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο, έπαιξαν ακριβώς το ίδιο τραγούδι.

Ήταν το τραγούδι «We Are The World», μια δημιουργία των Michael Jackson και Lionel Richie και με παραγωγούς τους Quincy Jones και Michael Omartian.

Στα περίπου 6.30 λεπτά της διάρκειας του τραγουδιού ακούγονται οι φωνές πάνω από 45 καλλιτεχνών, και μάλιστα από πολλά διαφορετικά μουσικά είδη. Για μια και μοναδική φορά στην ιστορία, τόσοι – και τόσο ετερόκλητοι- καλλιτέχνες συνεργάστηκαν για να φτιάξουν το του supergroup USA for Africa.

Ακόμη και αν αυτό το… γκρουπ είχε διάρκεια ζωής λίγων ωρών, το τραγούδι έσπασε κυριολεκτικά ταμεία: πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα, αριθμό πωλήσεων που έχουν «πετύχει» μόνον 30 physical singles όλων των εποχών.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε στις 7 Μαρτίου του 1985 με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί ο πλανήτης συγκεντρώνοντας ανθρωπιστική βοήθεια για την Αφρικανική ήπειρο.

Ενδεικτικά, στο τραγούδι ακούγονται οι φωνές των Michael Jackson, Ray Charles, Bob Dylan, Bob Geldof, Cyndi Lauper, Willie Nelson, Lionel Richie, Smokey Robinson, Kenny Rogers, Diana Ross, Paul Simon, Bruce Springsteen, Tina Turner, Stevie Wonder κ.α.