Πως να δημιουργήσετε ένα λαχανόκηπο στο μπαλκόνι σας

Καθώς οι τιμές των λαχανικών ολοένα και αυξάνονται και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, μία σκέψη πρέπει να περνάει από το μυαλό μας. Να αρχίσουμε να τα καλλιεργούμε μόνοι μας στα μπαλκόνια μας! Ο καθένας από εμάς μπορεί να δημιουργήσει έναν μικρό λαχανόκηπο αρκεί να διαθέτει ένα ηλιόλουστο μπαλκόνι. Μάθετε πώς θα έχετε καθημερινά στο τραπέζι σας υγιεινά λαχανικά της δικής σας παραγωγής!

Τι χρειάζεστε

1. σπόρους λαχανικών ή μικρά έτοιμα φυτά για μεταφύτευση

2. χώμα καλής ποιότητας

3. πήλινες ή πλαστικές γλάστρες και ζαρντινιέρες

4. πιατάκια συλλογής νερού (πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από τις γλάστρες)

5. πέτρες

6. νερό

7. μετρητή υγρασίας εδάφους

Ακολουθήστε τις παρακάτω απλές οδηγίες και σε περίπου 2 με 3 μήνες, ανάλογα με τα λαχανικά που θα επιλέξετε να φυτέψετε, θα έχετε στο μπαλκόνι σας ένα μικρό μποστανάκι!

ΒΗΜΑ 1

Βεβαιωθείτε ότι ο πάτος της γλάστρας ή της ζαρντινιέρας έχει τρύπες. Εάν όχι, ανοίξτε εσείς. Στη συνέχεια τοποθετήστε μικρές πετρούλες στον πάτο για την καλύτερη απορροή του νερού.

ΒΗΜΑ 2

Γεμίστε τη γλάστρα με χώμα αλλά όχι μέχρι πάνω για να μην υπερχειλίζει στο πότισμα. Στη συνέχεια με ένα κουτάλι ανοίξτε μία τρύπα και τοποθετήστε με προσοχή το φυτό. Ρίξτε χώμα γύρω από το φυτό και πιέστε ελαφρά. Υπολογίστε την απόσταση των λαχανικών που θα φυτέψετε στην ίδια γλάστρα καθώς χρειάζονται χώρο για να αναπτυχθούν σωστά. Για παράδειγμα σε μια ζαρντινιέρα ενός μέτρου φυτέψτε 3 μαρούλια.

ΒΗΜΑ 3

Στη συνέχεια με ένα ποτιστήρι ρίξτε νερό και κρατήστε το φυτό για λίγες ημέρες μακριά από τον ήλιο. Χρησιμοποιήστε τον μετρητή υγρασίας καθημερινά για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει ανάγκη από νερό.

ΒΗΜΑ 4

Μετά από δύο, τρεις ημέρες τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα σημείο που να τη βλέπει ο ήλιος αλλά να είναι προστατευμένη από τον αέρα.