Χρειάζομαι επειγόντως  αποταμίευση

Της Κατερίνας Μαραγκού

"Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι." λέει ο σοφός λαός και έχει δίκιο γιατί πράγματικά αν το θέσετε ως στόχο θα καταφέρετε να κάνετε την πρώτη σας αποταμίευση.

Ξεκινήστε την επιχείρηση οικονομία αγοράζοντας έναν κουμπαρά. Βέβαια για να έχετε χρήματα να ρίχνετε μέσα στον κουμπαρά θα πρέπει ή να  σας περισσεύουν ή να τα εξασφαλίζετε εσείς από τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Για να  το καταφέρετε αυτό θα πρέπει να οργανώσετε σωστά τη διαχείρηση των οικονομικών σας. Δηλαδή, τέρμα η αλόγιστη χρήση των χρημάτων σας. Από αύριο θα πρέπει να ξέρετε ακριβώς πόσα χρήματα πρέπει να διαθέσετε για το σούπερ μάρκετ, για τους καθημερινούς σας καφέδες αλλά και για βενζίνη. Καταγράψτε τις ανάγκες σας σε ένα χαρτί και κάντε τους υπολογισμούς σας. Επιλέξτε να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ μια φορά το μήνα για να ψωνίσετε απορρυπαντικά, χαρτικά και είδη υγιεινής, πάντα με λίστα.  Για να καλύψετε τις εβδομαδιαίες σας ανάγκες σε τρόφιμα θα πρέπει να πηγαίνετε κάθε βδομάδα στο σούπερ μάρκετ πάλι με λίστα και να αγοράζετε ακριβώς  τις ποσότητες που έχετε ανάγκη και τίποτα παραπάνω για να αποφύγετε να πετάτε το φρούτα και τα λαχανικά. Υπολογίστε στη λίστα του σούπερ μάρκετ και τα σνακ που θα παίρνετε μαζί σας στο γραφείο.

Στο μηνιαίο σας οικονομικό προϋπολογισμό θα πρέπει να υπολογίσετε τους καθημερινούς σας καφέδες αλλά σε καμία περίπτωση το φαγητό delivery στο γραφείο. Αν αναλογιστείτε πόσα χρήματα ξοδεύατε για τις καθημερινές σας παραγγελίες θα καταλάβετε γιατί βγαίνατε κάθε μήνα εκτός προϋπολογισμού.

Ένας ακόμα τρόπος για να κάνετε αποταμίευση είναι η  μείωση της μηνιαίας κατανάλωσης βενζίνης. Για να το πετύχετε αυτό ένας τρόπος υπάρχει. Να περιορίσετε τις μετακινήσεις σας με το ΙΧ. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σας διευκολύνουν στην καθημερινότητά σας και εσείς στο τέλος του χρόνου θα βγείτε κερδισμένοι διότι με τα χρήματα που θα αποταμιεύσετε θα μπορέσετε να πάτε μια ωραιότατη μακρινή εκδρομή με το αυτοκίνητό σας.

Αξίζει τον κόπο...