Τα πάρκα της Αθήνας “τρέφονται” πλέον με υπολείμματα τροφών

Ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης τροφών από τα εστιατόρια του  Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται για μια ενέργεια που γίνεται στα πλαίσια του Athens Biowaste, ενός ευρωπαϊκού προγράμματοςπου στοχεύει στην αξιοποίηση των βιοαποβλήτων.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, η διαλογή των υπολειμμάτων τροφών έγινε επί τόπου με το απορριμματοφόρο του δήμου, το οποίο πραγματοποίησε χωριστή αποκομιδή των βιοαποβλήτων, που τοποθετήθηκαν σε μονάδα κομποστοποίησης.

Το παραγόμενο κόμποστ θα χρησιμοποιηθεί στα δημοτικά πάρκα, ενώ σύμφωνα με το πλάνο η δράση αναμένεται σύντομα να επεκταθεί σε όλο το σύνολο του δήμου Αθηναίων.

Το επόμενο διάστημα θα διανεμηθούν σακούλες κομποστοποίησης, καθώς και κάδοι κουζίνας και δρόμου πιλοτικά  σε δύο περιοχές, στο Γκάζι και στην Κυπριάδου στα Άνω Πατήσια, με σκοπό να δημιουργηθεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα νέο ρεύμα αξιοποίησης αποβλήτων, τα βιοαπόβλητα.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως τα υπολείμματα τροφών (βιοαπόβλητα) αποτελούν το 40% του περιεχομένου των κοινών κάδων απορριμμάτων. Το φορτίο αυτό μέχρι τώρα πήγαινε στο ΧΥΤΑ προκαλώντας οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο τετραψήφιο 1960.