Delicatessen με άρωμα Ελλάδας

Φρυγανιές από χαρούπι και τόνος από την Αλόννησο. Σύγκλινο από τη Μάνη και απάκι από τα Χανιά. Βιολογικά προϊόντα από οικοτεχνίες ή άλλα αγνά, παραδοσιακά με ονόματα που ακούγαμε τότε, στα χωριά. Η Ελλάδα είναι νόστιμη και τα delicatessen της πόλης το επιβεβαιώνουν φέρνοντας στα ράφια τους αποκλειστικά δικά μας προϊόντα.

Ζεμπίλι

 

Το μεγάλο ψάθινο σακί που κάποτε χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρονται τα ψώνια απ’ τον μπακάλη στην κουζίνα της νοικοκυράς, εδώ και λιγότερο από ένα χρόνο «εγκαταστάθηκε» μόνιμα στην ίσως μοναδική συνοικία της πρωτεύουσας που κρατά ακόμη κάτι από παλιά γειτονιά. Το "Ζεμπίλι" στα Πετράλωνα στεγάζεται σε ένα όμορφα αναπαλαιωμένο αρχοντικό. Στα ράφια του θα βρεις καθημερινά φρεσκοζυμωμένο ψωμί από προζύμι, ολικής αλέσεως, ακόμα και καρυδόψωμο. Θα βρεις αλλαντικά από αγριογούρουνο ή φτιαγμένα με συνταγές από την Κρήτη και τη Μάνη, μανιτάρια από τα Γρεβενά, ακόμη και κυδωνόπαστα και τραχανά από οικοτεχνίες και νοικοκυρές του Πάικου όρους. Μα, πάνω απ’ όλα, θα βρεις αυτό το μεράκι που η κουζίνα μας πάντα θα αναζητά, και μάλιστα σε έναν όμορφα διακοσμημένο χώρο με μοντέρνες λεπτομέρειες, τον οποίο σίγουρα θα αναζητήσεις ξανά. Tip: Κατά καιρούς στους χώρους του διοργανώνονται γευσιγνωσίες προϊόντων.
Info:
Τρώων 50, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3460331, www.zebili.gr

Mina’s Greece

Χωράει η Ελλάδα σε ένα βαζάκι; "Ναι", απαντά η Μίνα Κακανιά, η οποία έχοντας διατελέσει επί σειρά ετών food editor, κατάφερε να αποκτήσει εκτενέστατες γνώσεις για τις γαστρονομικές παραδόσεις του κάθε τόπου και να μπορέσει να τις συγκεντρώσει όλες σε έναν λιλιπούτειο, καλόγουστο χώρο στη Μαρίνα του Φλοίσβου. Στο Mina’s Greece θα βρεις από αλίπαστα και τοπικά τυριά απ’ όλη την Ελλάδα, μέχρι χέλι και αυγοτάραχο, φιστίκια βιολογικής καλλιέργειας, κουλουράκια από τη Σίφνο, κόκκινες πιπεριές από τη Φλώρινα, χιώτικα γιαούρτια μα και καλάθια με διάφορες θεματικές, όπως "Σαντορίνης" ή το νόστιμο "καλάθι με ελιές". Στα highlights, σημείωσε πως η Μίνα, έπειτα από τόσα χρόνια στο χώρο, έχει συγκεντρώσει, μαγειρέψει και τσεκάρει ξανά και ξανά τις πιο ιδιαίτερες και σπάνιες τοπικές συνταγές, τις οποίες μπορείς να αναζητήσεις στο κατάστημά της.
Info: Μαρίνα Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 211 4058781, www.minasgreece.gr

Ελληνικά Καλούδια

Η ευγένεια και το πάθος του Σταμάτη για την Ελλάδα σαφέστατα και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη και συνεχόμενη προτίμηση που δείχνει το κοινό στα Ελληνικά Καλούδια. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό κατάστημα, μόλις 20 τ.μ, το οποίο δεν εφησυχάζει λεπτό. Αντίθετα, στα ράφια του θα βρεις σχεδόν κάθε μήνα νέες προτάσεις σε τοπικά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερη προτίμηση, δείχνουμε στα όσπρια από τις Πρέσπες και το Φενεό, ενώ στο ψυγείο μας πάντα αφήνουμε χώρο για γαλακτοκομικά προϊόντα απ’ το Κιλκίς. Όσο για την κάβα μας, την γεμίζουμε με βιολογική ρετσίνα από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και κόκκινο, γλυκό, παλαιωμένο κρασί από την Ικαρία. Στα plus, σημείωσε τα αποξηραμένα σύκα Κύμης, τα οποία με μέθοδο της θείας, λιάζονται φυσικά στον ήλιο και δημιουργούν μια ιδιαίτερη, γλυκιά γεύση, που μόνο τα σύκα από την Εύβοια μπορούν να αποδώσουν.
Info: Χατζηχρήστου 8, Ακρόπολη, τηλ. 210 9224060

Μανδραγόρας

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μπαχαράδικα του Πειραιά, το οποίο ωστόσο τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως ένα νόστιμο greek deli, στο οποίο μπορεί κανείς να αναζητήσει γευστικούς θησαυρούς απ’ όλη την Ελλάδα. Στους χώρους του Μανδραγόρα θα βρεις ακόμα διάφορα μπαχαρικά και μίξεις, περισσότερα από 300 στον αριθμό, αλλά και εκλεκτά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα με τα χύμα αλεύρια, ζυμαρικά, όσπρια, τραχανάδες και δημητριακά να κατέχουν σημαντική θέση στο χώρο. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα βιολογικά λάδια από την Κρήτη, αλλά και το αλεύρι από χαρούπι, που σπάνια θα συναντήσεις αλλού.
Info: Δημ Γούναρη 14, Πειραιάς, τηλ. 210 4172961