Το ημερολόγιο της “νεαρής Μόνα Λίζα”

Ένας πίνακας που απεικονίζει τη διασημότερη γυναικεία φιγούρα στην ιστορία εμφανίστηκε στη Γενεύη.

Στέκεται τόσους αιώνες, ελαφρά γυρισμένη και με ένα αινιγματικό μειδίαμα στα χείλη. Είναι η πιο αναγνωρίσιμη γυναικεία φιγούρα στην ιστορία.

Πώς θα ήταν όμως η Μόνα Λίζα σε νεαρότερη ηλικία;

Ένας πίνακας που παρουσιάστηκε στη Γενεύη τον περασμένο μήνα, έχει προκαλέσει σάλο. Σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών κατά την παρουσίαση, πρόκειται για έναν αυθεντικό πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο οποίος απεικονίζει την περίφημη Μόνα Λίζα σε νεαρή ηλικία. Μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες και για κάποια κρυφά ημερολόγια τα οποία πιστοποιούν ότι ο πίνακας είναι στ’ αλήθεια ένα πορτραίτο της νεαρής Μόνα Λίζα.

Μυστήριο καλύπτει όχι μόνο τον πίνακα αλλά και τα ημερολόγια. Φαίνεται να χάνονται κάπου στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα για να ξαναβρεθούν στα 1950 και μετά να ξαναχαθούν... Και ούτω καθ’ εξής...

Η ιστορία της “νεαρής Μόνα Λίζα”

Ο Hugh Blaker, έμπορος έργων τέχνης αγόρασε τον πίνακα με τη νεαρή Μόνα Λίζα το 1913. Αποτυχημένος ζωγράφος αλλά δεινός εκτιμητής των έργων, ο Blaker ήταν βέβαιος ότι πρόκειται για ένα αυθεντικό Λεονάρντο. Όταν πέθανε, άφησε τον πίνακα στην αδελφή του, τη Jane Blake. Όταν κι εκείνη πέθανε, το 1947, ο πίνακας αγοράστηκε από ένα συλλέκτη και φυλάχτηκε σε θυρίδα ελβετικής τράπεζας μέχρι που τον περασμένο μήνα παρουσιάστηκε στο κοινό από το Mona Lisa Foundation.

Τα ίχνη των ημερολογίων χάθηκαν εκεί κάπου στα 1947 και βρέθηκαν σε ένα παλαιοπωλείο στο ανατολικό Λονδίνο.

Οι ειδικοί εκτιμητές προσπαθούν να συνδυάσουν τα στοιχεία για να δουν αν πρόκειται όντως για τη διάσημη μούσα του Ντα Βίντσι, σε νεαρότερη ηλικία.