Καλλιεργητές…ποπ κορν: Περιμένοντας το Χάρι Πόττερ να φέρει σοδειά

Πώς συνδέονται οι μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες των εκατομμυρίων θεατών, με τους καλλιεργητές καλαμποκιού; Μέσω του ποπ κορν φυσικά! Υπάρχουν 20 μεγάλοι καλλιεργητές καλαμποκιού στη Αυστραλία, οι οποίοι προμηθεύουν απευθείας τους κινηματογράφους με ποπ κορν.

Η οικογένεια Toscan, είναι ο βασικότερος προμηθευτής ανάμεσά τους: "Οι καλύτερες μέρες ήταν όταν παιζόταν στα σινεμά ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και ο Χάρι Πότερ. Βλέποντας τις διαφημίσεις να κατακλύζουν τα μέσα ενημέρωσης, ξέραμε πως ήταν ζήτημα χρόνου να αρχίσουν να έρχονται οι παραγγελίες", εξηγεί ο κ. Toscan. Η οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε 11 χρόνια πριν ως παραγωγός καλαμποκιού αλλά πλέον έχει περάσει στην απευθείας προμήθεια ποπ κορν. Οι σπόροι καλαμποκιού είναι ακριβότεροι από τα καλαμπόκια. Βέβαια, αποδίδουν περισσότερο από αυτά, αλλά η τιμή του έτοιμου ποπ κορν είναι σχεδόν διπλάσια στην αγορά. Εκτός από την παραγωγή, η οικογένεια καθαρίζει και συσκευάζει το προϊόν, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία (και την τιμή) του.

Η παρασκευή του ποπ κορν δεν είναι τόσο εύκολη όσο ενδεχομένως φαντάζεται κανείς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο ποιοτικός έλεγχος. Ακόμα κι αν ξεγλιστρήσει το παραμικρό πετραδάκι και καταλήξει στα χέρια ενός παιδιού, αυτό μπορεί πολύ εύκολα να σπάσει το δόντι του, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για κόστη αποζημίωσης αλλά και τη φήμη της επιχείρησης. Επιπλέον, σημαντικός είναι ο ακριβής χρόνος της συγκομιδής, προκειμένου να επιτευχθεί συγκεκριμένος βαθμός υγρασίας, ούτως ώστε να μπορούν να ανοίξουν οι σπόροι κατά την παρασκευή του ποπ κορν.

Στην Αυστραλία, η βιομηχανία του κινηματογράφου και της παραγωγής καλαμποκιού-ποπ κορν, συνδέονται στενά. Ωστόσο, ακόμα και οι Toscan αγοράζουν σπόρους από τον βασικό προμηθευτή όλης της χώρας. Επίσης μια, είναι και η βασικότερη εταιρεία διανομής ποπ κορν στη χώρα. Η διανομή του προϊόντος γίνεται σε 150 κινηματογράφους, ενώ τελευταία παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση και για ποπ κορν που παρασκευάζεται σε φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης, η αύξηση του αριθμού των μεταναστών από ασιατικές χώρες στην Αυστραλία, πιέζει τις επιχειρήσεις για δημιουργία νέων γεύσεων, αφού οι προτιμήσεις τους περιλαμβάνουν περισσότερο αλμυρή και λιγότερο βουτυράτη γεύση. Η Toscan υπολογίζει πως περίπου το 1/3 των παραγγελιών της προέρχεται από τους κινηματογράφους, οι οποίοι αποτελούν και σταθερούς πελάτες. Ωστόσο, πειραματίζονται διευρύνοντας το πεδίο καλλιεργειών τους, περιλαμβάνοντας σε αυτό το βαμβάκι. Παρόλα αυτά, ποντάρουν στα περιθώρια αύξησης της εγχώριας κατανάλωσης ποπ κορν που υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ. "Ευχόμαστε το Χόλιγουντ να συνεχίσει να βγάζει μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες στο μέλλον", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Toscan.