Κι αν ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Όχι! Άσκηση πολέμου και μάλιστα μεγάλης κλίμακας.

Τι θα γίνει, λοιπόν, αν το πεδίο μάχης του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου είναι... το διάστημα;

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Ινστιτούτου για τις Έρευνες περί Αφοπλισμών των Ηνωμένων Εθνών (UNIDIR), Theresa Hitchens, πρόκειται για στρατιωτικές κινήσεις- ματ που μπορούν να παραλύσουν ολόκληρα κράτη. Και όχι μόνο σε πολεμικό επίπεδο.

“Θα δούμε τους επίγειους πολέμους να ανυψώνονται στο διάστημα. Είναι αναπόφευκτο” εκτιμά η κα Hitchens μιλώντας στο περιοδικό ΤΙΜΕ.

“Αν υπάρξει σύγκρουση μεταξύ δυο ανεπτυγμένων κρατών, οι δορυφόροι θα γίνουν στόχοι. Αυτό, ίσως, δεν ίσχυε πριν από 10 χρόνια αλλά πλέον οι δορυφόροι έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τις δυνατότητες ενός κράτους να αποκτήσει ισχύ και να διεξάγει ένα πόλεμο”, προσθέτει. Μάλιστα, όπως αναφέρει η επικεφαλής του UNIDIR, ήδη αρκετά κράτη κάνουν πολεμικά γυμνάσια για... διαστημικές μάχες. Ρωσία, ΗΠΑ αλλά και το 2007 η Κίνα, έχουν κάνει δοκιμές σε αντι-δορυφορική άμυνα.

Αν υπάρξει ένα τέτοιο χτύπημα, εκτιμά η κα Hitchens, ο πλανήτης θα επιστρέψει για τουλάχιστον 6 μήνες στη δεκαετία του 1950. “Δεν θα υπάρχει κανένα αξιόπιστο σύστημα επικοινωνιών, η πρόσβαση στο διαδίκτυο θα είναι ελάχιστη, οι τηλεπικοινωνίες θα καταρρεύσουν. Τηλε-ιατρική, χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αναλήψεις από ΑΤΜ, δεν θα γίνονται. Καμία παράδοση από μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων, μέχρι φαγητό κατ' οίκον δεν θα γίνεται στην ώρα της” περιγράφει η επικεφαλής του UNIDIR.