Κοράνι του 18ου αιώνα γλύτωσε από… δημοπρασία

Ενας Γαλλικός Οίκος δημοπρασιών απέσυρε από επικείμενη δημοπρασία του ένα κοράνι από την Αίγυπτο το οποίο αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του Ναπολέοντα στη χώρα τον 18ο αιώνα. 

Το επίμαχο κοράνι είναι 47 σελίδων και αφαιρέθηκε από το τέμενος  Al-Azhar στο Κάϊρο. Το μεγάλο ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ ενημέρωσε σήμερα πως προτίθεται να ανακτήσει ένα χειρόγραφο του Κορανίου. "Οι απαραίτητες νομικές ιαδικασίες για την ανάκτηση του χειρογράφου και παρόμοιων εγγράφων που προέρχονται από την περιουσία του Αλ Άζχαρ, η οποία λεηλατήθηκε κατά την διάρκεια της γαλλικής εκστρατείας στην Αίγυπτο, είναι καθ’ οδόν προς την ολοκλήρωσή τους", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

Ο οίκος "Auctioneers Osenat" ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην προβεί στην πώληση του κορανίου καθώς προκλήθηκαν έντονες διαμαρτυρίες, τόσο στο Κάϊρο όσο και στο ίδιο το Παρίσι, από την Αιγυπτιακή Πρεσβεία.  Απέρριψε επίσης ότι ο Οίκος δέκτηκε απειλές και έντονες πιέσεις για να το αποσύρει.

Στο χειρόγραφο διατυπώνονται οι πρώτες ερμηνείες του Κορανίου που προέρχονταν από το Αλ Άζχαρ. Διασώθηκε από τις φλόγες το 1798 από έναν ειδικό στις ανατολικές σπουδές που συμμετείχε στην αποστολή του Βοναπάρτη στην Αίγυπτο. Το χειρόγραφο αποτελείται από 47 σελίδες, επρόκειτο να δημοπρατηθεί με τιμή εκκίνησης
τα 10-15.000 ευρώ.